SUĐENJE NARKOBOSU

Tužilac traži maksimalnu kaznu za Darka Šarića i njegove saradnike

I za ostala 24 optužena tužilaštvo je u završnim riječima predložilo maksimalne kazne

Darko Šarić na suđenju

Blic

28.9.2018

Tužilaštvo za organizirani kriminal zatražilo je danas od suda da Darka Šarića osudi na maksimalnu zakonom predviđenu kaznu zatvora kao organizatora kriminalne grupe koja je švercovala kokain iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu.

I za ostala 24 optužena tužilaštvo je u završnim riječima predložilo maksimalne kazne za krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Krivični zakon Srbije predviđa kaznu od najmanje 10 godina zatvora, ako je drogom trgovala organizirana kriminalana grupa, dok maksimum nije propisan. Za udruživanje radi vršenja krivičnih djela zakon je predvideo kaznu od šest mjeseci do pet godina zatvora.

U svojoj završnoj riječi, postupajući tužilac Saša Ivanić rekao je da smatra da je tokom postupka dokazano da je kriminalna grupa organizovana 2006. godine i da je za cilj imala zaradu od šverca droge, kao i ubacivanje tako zarađenog novca u legalne finansijske tokove.

- Smatramo da je tokom suđenja dokazano da su organizatori kriminalne grupe bili Darko Šarić, Goran Soković, Željko Vujanović i pokojni Dragan Dudić Fric. Oni nisu imali kontakt s kokainom, već su organizovali ostale pripadnike koji su imali zadatak da nabavljaju, transportuju i skladište kokain, precizirao je Ivanić.

- Kokain je transportovan prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike u zemlje zapadne Evrope, a pripadnici su u razgovorima koristili šifrovanu komunikaciju, rekao je u svojoj završnoj reči tužilac, detaljno ukazujući na prisluškivane telefonske razgovore, iskaze svjedoka-saradnika i pisane dokaze.

Posebno se osvrnuo na dokaze nađene pretresom stanova i kuća okrivljenih, kao što je evidencija o prodaji, iz čega je, kako je naveo, utvrđeno da je prihod od kokaina bio 47 miliona eura.

Završne riječi branilaca i okrivljenih uslijediće već danas, a planirane su i za naredna tri glavna pretresa. Pošto svi izlože svoje završne riječi na suđenju, sud će zakazati objavu prvostepene presude.

Šarić se tereti za organizovanje šverca ukupno 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Evropu, a pored njega optužena su još 24 okrivljena, od kojih su njih osmorica u bjekstvu.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.