SARAJEVO

Umjesto "Kluba boraca", poreznici zatekli noćni bar

Inspektorica Porezne uprave FBiH Samira Tanović svjedočila o nadzoru u "Orlandu" 2015. i 2018. godine

Arhiv

B. C.

1.10.2018

Saslušanjem poreznih inspektora danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Selvedinu Bulbulu, Selmi Delić, Arneli Ožegović, Ehlimani Ćehajić i Lamiji Avdić, optuženima za navođenje na prostituciju u noćnom baru "Orlando" na Dobrinji. Bulbul i Delić optuženi su i za trgovinu ljudima i pranje novca.

Anonimna dojava prvi put je 2015. godine odvela inspektore Porezne uprave Federacije BiH u ugostiteljski objekt "Orlando" zbog sumnje da se u njemu odvijala prostitucija, kocka i trgovina drogom, kazala je Samira Tanović, istražna inspektorica.

Ona je posvjedočila da objekt nije imao dozvolu za rad, a da im je tada Selvedin Bulbul predočio ugovor s Udruženjem "Unija veterana" da drži "Klub boraca". Objekt je 2015. zatvoren i zapečaćen i izdato rješenje o obustavi djelatnosti.

Porezni inspektori su bili prisutni i prilikom pretresa u februaru 2018. godine te utvrdili da je obavljana ugostiteljska djelatnost iako nisu imali dozvolu za točenje pića. Objekt nije bio registriran, niti su uposleni bili prijavljeni, kazala je porezna inspektorica Tanović.

- U oba slučaja kad smo ušli u objekt, bila su zatamnjena svjetla, pa smo tražili da ih pojačaju. U unutrašnjosti je bio šank, separe, slike "zečica" sa znakom "Playboya". Još 2015. godine objekt je bio zatamnjen, imao je videonadzor, radio je samo u noćnim satima i u njega nije mogao ući svako ko je htio - objasnila je Tanović.

Odgovarajući na pitanja advokatice Vasvije Vidović, koja zastupa optuženog Selvedina Bulbula, inspektorica Samira Tanović je potvrdila da je vlasnik objekta "Orlando" bio Avdo Lisica, koji je 2015. godine podnio zahtjev da se objekt otpečati zbog renoviranja, što je i dozvoljeno.


Arhiv

- Tada je izdat i prekršajni nalog, kazna od 500 KM i tvrdim da je plaćena. U ovom predmetu skrećem pažnju da nema dvostrukog postupka ni kažnjavanja - rekla je Vidović.

Kada je u pitanju inspekcijski nadzor iz 2018. godine, vlasnik Lisica je u međuvremenu umro, a nije proveden prijenos vlasništva. Na pitanje advokatice Vidović ko je vodio objekt, inspektorica je kazala.

- Selvedin Bulbul je rekao da je objekt vodila Selma Delić, a ona je izjavila da je to Bulbul. Dokumentaciju nismo mogli vidjeti - rekla je Tanović. 

Inspektorica Tanović nije mogla objasniti ko je Šemsudin Bulbul. Nakon što joj je Vasvija Vidović predočila njen izvještaj iz 2018. godine u kojem je u napomeni navela da je još 2015. godine evidentirano da je voditelj objekta Šemsudin Bulbul, Tanović je izjavila da je to greška.

- To je moja greška, sigurno prilikom kucanja - kazala je Tanović, na šta ju je Vidović upitala dešavaju li joj se često te vrste grešaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.