TRAGEDIJA

Bager se prevrnuo na vozača i ubio ga: Nije mu bilo pomoći...

Radenko Lujić (42) gradio farmu kod rođaka

Bager koji je usmrtio nesretnog 42-godišnjaka (Foto: G. Bobić)

Piše: Lj. LjUBOJEVIĆ

4.10.2018

Radenko Lujić (42) iz Srednjeg Dragaljevca kod Bijeljine smrtno je nastradao jučer u 9.45 sati, kad se na njega prevrnuo bager kojim je on upravljao dok je gradio stočarsku farmu kod rođaka Radiše Blagojevića.

Potporni zid

Radenko je bagerom pokušao da zauzme što bolju poziciju, prislonivši ga uz potporni zid farme u izgradnji, želeći da dizalicom podiže dijelove krovne konstrukcije i da na taj način olakša posao ostalim radnicima. Radiša Blagojević kaže da je u tom trenutku stajao na betonskoj ploči i da se sve dogodilo u nekoliko sekundi.

- Radenko se već bio popeo bagerom na potporni zid. Želio je da malo bolje namjesti točkove bagera. Gumeni točkovi su proklizali te se bager prevrnuo. Kao da ih je želio pomjeriti za dva do tri centimetra, iako se činilo da je bager već dobro postavljen. Kabina je potpuno polomljena i Radenku nije bilo pomoći, jer se silan teret na njega obrušio – govori nam Radiša Blagojević, vidno uznemiren i potresen tragedijom koja se dogodila na njegovom imanju.

Radenkov stariji rođak, koji se nije želio predstavljati, sa suzama u očima priča da je Radenko bio izuzetno vrijedan i dobar čovjek.

Ogromno iskustvo

- Bio je veliki čovjek i radnik. Od malih nogu neizmjerno je volio mašine. I, eto, mašina mu dođe glave. Bio je obučen i imao je ogromno iskustvo kad je u pitanju rukovanje bagerom, jer je dvadesetak godina radio s tom mašinom. Ali, kad hoće nesreća, ona ne bira mjesto i vrijeme. Radenko je mnogo radio, ustajao je rano, radio od jutra do mraka, pjeskario je cisterne, čistio ih od korozije, radio za mnoge firme - govori Radenkov rođak.


Imanje udaljeno nekoliko stotina metara od kuće nastradalog

Čestita porodica

Da tragedija bude veća, nesreća se dogodila svega nekoliko stotina metara od kuće Radenka Lujića. U razgovoru s njegovim rođacima saznajemo da ima sina jedinca Nedjeljka. I Radenkov otac godinama je radio u inozemstvu i u pitanju je izuzetno vrijedna i čestita porodica.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.