BEOGRAD

Djeca izmišljaju otmice: Nova sumanuta igra stigla je do osnovaca

Nikome nije jasno kako je ovaj strašan trend nastao, niti zašto djeca to rade

Uvijek ih “otima” muškarac u kombiju. Ilustracija

Telegraf

4.10.2018

Nakon najnovije prijave navodnog pokušaja otmice djevojčice u beogradskom naselju Žarkovo, koji se desio 1. oktobra 2018. godine usred dana u ulici Solunskih boraca u blizini OŠ "Ljuba Nenadović", koji je uznemirio cijelu Srbiju, u žižu javnosti je dospjela informacija da djeca iz nepoznatih razloga sve češće izmišljaju ovakve strašne događaje.

Kako "Telegraf" saznaje, za samo mjesec bila su čak četiri prijavljena pokušaja otmice na Čukarici. Čak dva su izmislila djeca, za jedan su krivci roditelji, a četvrti, najskoriji, nije još riješen.

U ovakvim situacijama dječija mašta može izmaći kontroli i prouzrokovati mnogo gori scenario - paniku među vršnjacima, djecom, roditeljima.

Sve je počelo 5. septembra, kada je prijavljen je pokušaj otmice ispred jednog vrtića i jedan roditelj je prijavio nestanak djeteta. Istragom je utvrđeno da je u pitanju dijete razvedenih roditelja i da se takvi incidenti često dešavaju u toj porodici, te da, kad god neko od roditelja zakasni po dijete, ovaj drugi diže paniku.

Četiri dana kasnije, 9. septembra, dvojica dječaka ispričala su roditeljima da je dok su se igrali u parku s drugaricama, auto je stao, iz njega su izletjeli "neki ljudi" i ubacili njihove drugarice u gepek. Detaljnom istragom brzo je ustanovljeno da je cijela priča izmišljena i da su djevojčice sve vrijeme bile kod kuće i na sigurnom.

Posljednji slučaj "igre" prijavljen je 12. septembra, kada je policija dobila prijavu da se djevojčica vraćala iz škole, kada su, navodno "neki ljudi pokušali da je uvuku u kola". Ona je počela da vrišti i pobjegla je, a roditelji su slučaj prijavili policiji. Detaljnom istragom i pregledanjem snimaka sigurnosnih kamera, ustanovljeno je da je slučaj potpuno izmišljen.

Situacija od 1. oktobra koju su prijavili roditelji učenice OŠ "Ljuba Nenadović" i dalje je u fazi istrage, policija se svim silama trudi da što prije otkrije šta se zaista desilo i da li je prijava osnovana. Djevojčica i dalje nije saslušana.

Nije poznat razlog nastanka ove dječije bolesne igre, jer je izmišljanje otmice jako strašno djelo. Zanimljiva je činjenica da je jedan detalj u svakoj verziji pokušaja otmice isti: uvijek je u pitanju automobil, često kombi, i uvijek je vozač muškarac.

Taj dio priče isti je u svakoj verziji i pojedinačnom slučaju. Nije poznato da li je sve ovo dio "igre", niti ko je i zbog čega smislio cijelu priču.

Dijete se vraćalo kući poslije časova u prijepodnevnoj smjeni, vozač crnog kombija je pokušao navodno da natjera djevojčicu da uđe u vozilo, a ona je uspjela da pobjegne i sigurno stigne kući. Slučaj je prijavljen policiji, a onda se pojavila informacija da je iz još dvije škole na Čukarici prethodnih dana prijavljen identičan scenario.




Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.