SAOPĆENJE

Akcija SIPA-e i Tužilaštva BiH: U Istočnom Sarajevu zaplijenjeno oko 900 kilograma marihuane

Osumnjičeni su pod istragom zbog krivičnih djela organiziranog kriminala

SIPA

Avaz.ba

8.10.2018

Postupajući pod nadzorom tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e, u saradnji s MUP-om RS PU Istočno Sarajevo, izvršili su zapljenu oko 900 kilograma opojne droge marihuana-skank, koja je zaplijenjena u kamionu crnogorskih registarskih oznaka.  

Akcija je realizirana u ranim jutarnjim satima, kada su na lokalitetu Krupac u Istočnom Sarajevu, zaustavljena dva kamiona s prikolicama i jedno putničko motorno vozilo. 

Pretresom zaustavljenih vozila u jednom kamionu pronađena je velika količina opojne droge marihuana-skan", upakovana u više različitih paketa. Prema preliminarnim procjenama, radi se o količini od oko 900 kilograma opojne droge, što je najveća zapljena narkotika ikad realizirana na području BiH.

Opojna droga bila je namijenjena ilegalnom narkotržištu BiH, a zaplijenjena opojna droga na ilegalnom tržištu u BiH dostiže cijenu od više od 2 miliona KM, dok je njena cijena na ilegalnom tržištu u zemljama EU, višestruko veća.  

Tokom akcije uhapšeno je pet osumnjičenih osoba, državljana Crne Gore, koji će biti predati postupajućem tužiocu, koji će nakon ispitivanja osumnjičenih odlučiti o daljnjim aktivnostima u predmetu.

Osumnjičene osobe su pod istragom zbog krivičnih djela organiziranog kriminala (čl.250 KZ BiH) i neovlaštenog prometa opojnih droga (čl. 195. KZ BiH). 

Tokom akcije ostvarena je izuzetna koordinacija i saradnja između Tužilaštva BiH i policijskih agencija koje su učestvovale u akciji.


SIPA

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.