ROČIŠTA

Suđenje Kordiću i ostalima: Većina razgovora odnosi se na objekt u Bijakovićima

U sudnici je, također, preslušan razgovor između optuženog i Vlatke Puljić

Arhiv

BIRN

8.10.2018

Na suđenju za zloupotrebe u Službi za poslove sa strancima Tužilaštvo BiH je nastavilo s preslušavanjem presretnutih razgovora i prikazivanjem SMS-a koje su optuženi imali međusobno i s drugim osobama.

Jole Galić, službenik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), puštao je presretnute razgovore koje su 2013. i 2014. godine optuženi vodili međusobno, ali i s drugim osobama. Prema riječima tužioca Kasima Halilčevića, većina razgovora odnosi se na način uzimanja pod zakup objekta u Bijakovićima kod Čitluka.

- Ovaj je objekt zakupljen tek u drugom ili trećem pokušaju - govori  Halilčević i pojašnjava da se razgovori vode zbog preuzimanja objekta koji je fiktivno uzela pod zakup Vlatka Puljić. 

Među razgovorima koji su puštani u sudnici bio je i onaj između Borisa Kordića i Josipa Kvesića. Prikazana je poruka koju je Kvesić poslao Kordiću a koja glasi: 

- Od onog Italijana imaš broj, neka ih Vlatka nazove i pita za asfaltiranje. 

U sudnici je, također, preslušan razgovor između Kordića i Vlatke Puljić, u kojem Kordić govori:

- One od sinoć ima Josip. Javio mi je u petak, ali mi nije rekao tačno vrijeme.  

Tužilaštvo BiH tereti Borisa Kordića, šefa Terenskog ureda Mostar u Službi za poslove sa strancima BiH, Josipa Kvesića, inspektora u ovom uredu, i Vlatku Puljić, direktoricu firme “Vlamon”, za iznuđivanje koristi od stranih državljana na području Hercegovine.

Oni su optuženi da su djelovali kao organizirana grupa od 2012. do 2014. godine i da su oštetili strane državljane, predstavnike nevladinih organizacija, poduzetnike koji su poslovali uglavnom na području Međugorja.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. oktobar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.