CRNA HRONIKA

Eksplodiralo postrojenje 04 u rafineriji u Bosanskom Brodu, osmero povrijeđenih

Eksplozija se jako osjetila i s druge obale Save

brodportal.hr

J.A. - O.Ma.

9.10.2018

Sinoć oko 21.30 sati došlo je do silovite eksplozije postrojenja 04 za preradu nafte u rafineriji u Bosanskom Brodu.

Direktor Doma zdravlja u Bosanskom Brodu, Zoran Predojević izjavio je za radio RTRS da je primljeno osmero povrijeđenih, čije je zbrinjavanje u toku. 

Dragana Kerkez, portparol PU Doboj, potvrdila je za Avaz.ba da policija zaprimila prijavu o eksploziji, te da je više policijskih ekipa odmah poslato na lice mjesta. 

- Policijski službenici su u stalnom kontaktu sa predstavnicama općine, civilnom zaštitom, vatrogascima, kao i nadležnima iz rafinerije. O svim drugim informacijama javnost će biti blagovremeno obaviještena. Svi povrijeđeni se nalaze van životne opasnosti i požar je sada lokaliziran - rekla je Kerkez.

U Bolnici Sveti apostol Luka u Doboju potvrđeno je za Avaz.ba da pristižu povrijeđeni.

Načelnik općine Bosanski Brod Ilija Jovičić rekao je Srni da je u toku hospitalizacija povrijeđenih. On nije mogao da precizira tačan broj povrijeđenih. 

- Vatrogasne ekipe su na terenu i gase požar. Mislim da će biti u redu i da se neće širiti - rekao je Jovičić. Dodao je da se još ne može govoriti o tome šta je uzrok eksplozije.

Šef Odsjeka za zaštitu i spašavanje općine Bosanski Brod Dragan Nikolić rekao je da, prema dosadašnjim saznanjima, u eksploziji u Rafineriji Brod nema poginulih.

Eksplozija se jako osjetila i s druge obale Save, u Slavonskom Brodu. 

Gradonačelnik  Slavonskog Broda Mirko Duspara rekao je za RTL da nema potrebe za panikom i da je sve pod kontrolom. 

- Ova eksplozija je sve uplašila, nije bilo ugodno. Nema potrebe za panikom, za sada mislimo da je sve pod kontrolom. Još nema zahtjeva iz Bosanskog Broda za našu pomoć - rekao je za Duspara.

- Eksplozija je bila izuzetno glasna, kao da je rat opet počeo - tvrdi očevidac.

Stanovnici koji se nalaze u blizini kažu da je eksplozija bila toliko jaka da su prvobitno mislili da je riječ o zemljotresu. Prema navodima građana na društvenim mrežama naređena je evakuacija dijela Bosanskog Broda. 

Brodska Rafinerija je u vlasništvu Njeftegazinkora iz Rusije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.