SPLIT Uhapšena dvojica muškaraca

Policija razotkrila bandu iz Bugarske: Planirali dignuti bogatstvo na bankomatima

U stanu koji su koristili Bugari pronađena kompletna oprema za “skimming”

Jutarnji list
10.10.2018 23:20

Postavili “skimere” na nekoliko bankomata

Foto: MUP RH

Dvojica Bugara uhapšena su u Splitu nakon što je po dojavi građanina policija utvrdila da su postavili četiri "skimmera" (uređaj za ilegalno snimanje magnetnog zapisa platnih kartica) na bankomate u užem dijelu gradskog središta, no otkriveni su na vrijeme pa nisu uspjeli podići novac građana.

Iz splitske policije u srijedu su izvijestili na konferenciji za novinare da su 44-godišnji i 47-godišnji Bugar nakon kriminalističkog istraživanja krivično prijavljeni zbog zlouporabe naprave.

Otkriveni su nakon što je jedan građanin na bankomatu pokušao podignuti novac i tom prilikom primijetio čudna "usta" (dio u koji ulazi bankovna kartica) postavljena na bankomat, pa je odmah alarmirao policiju. Sve se to događalo u ponedjeljak oko podneva, kada je policija na četiri bankomata pronašla uređaje za snimanje podataka s platnih kartica.

Obilaskom užeg centra grada i mjesta na kojima se nalaze bankomati policajci su zatekli jednu osobu za koju je kasnije utvrđeno da se radi o 44-godišnjem državljaninu Bugarske, kod kojega su pronađena tri uređaja za skeniranje. Uhapšen je, a naknadno je pronađen i njegov 47-godišnji sunarodnjak kod kojeg je pronađen jedan "skimmer".

Pretragom stana koji su koristili te vozila policija je pronašla još osam kompleta opreme za tzv. skimming. U njima su bili kablovi s USB i mikro utičnicom, punjači za mobitele, kartica, odvijači za preciznu mehaniku, čitači za mikro SD kartice, prijenosno računalo, hard disk, čitač magnetnog zapisa s kartica, lažna maska otvora za potvrdu bankomata s ugrađenom kamerom za snimanje tipkovnice, lažne maske za snimanje tipkovnicete drugi uređaji i oprema.

NA VRH