TUZLA

Mjenjačnicu koristili kao praonicu novca

Žarko Aleksić označen kao vođa grupe koju su još sačinjavali njegov brat Gordan, Miralem Gajdić, Samir i Mirsad Salihbašić, Šefik Ćustić te Admir Ćosić

Sa privođenja jednog od osumnjičenih

E. SKOKIĆ

12.10.2018

Žarko Aleksić, vlasnik mjenjačnice iz Ugljevika, kako nezvanično saznajemo, bio je na čelu kriminalne grupe koju su u srijedu otkrili i uhapsili pripadnici ministarstava unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, Republike Srpske i Brčko distrikta.

Strane valute

Pored Aleksića, uhapšeni su njegov brat Gordan, Miralem Gajdić, Samir i Mirsad Salihbašić, Šefik Ćustić te Admir Ćosić.

- Prilikom pretresa pronađeni su veća suma novca u stranim valutama, čija je protuvrijednost milion maraka, automatska puška i pištolj. Nakon kriminalističke obrade, osumnjičeni su, uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima udruživanje radi vršenja krivičnih djela, nedozvoljeno bavljenje bankarskom djelatnošću i pranje novca, predati Kantonalnom tužilaštvu na daljnje postupanje – navodi Izudin Šarić, portparol MUP-a TK-a.



Oduzete strane valute čija je protuvrijednost milion maraka

Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK, rekao nam je da je postupajući tužilac jučer saslušavao uhapšene te da će se prijedlog za određivanje pritvora, najvjerovatnije, uputiti danas nadležnom sudu.

Prodavali devize

- Oni se sumnjiče da su u organizaciji, odnosno grupi koju je organizirao jedan od osumnjičenih, vlasnik jedne mjenjačnice u Ugljeviku, počinili krivična djela tako da su u periodu od avgusta do oktobra 2018. godine, prema njegovom nalogu, a suprotno pravilima za mjenjačke poslove i bez odobrenja za takve poslove, na području Federacije BiH, u suprotnosti sa Zakonom o bankarskoj djelatnosti i Zakonom o deviznom poslovanju FBiH, vršili kupovinu i prodaju različitih stranih valuta i deviza izvan legalnog bankarskog tržišta - pojašnjava Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK.

Ispostave u Srebreniku i Gradačcu

Ispostave svoje mjenjačnice Aleksić je, kako nezvanično saznajemo, otvorio u Srebreniku i Gradačcu. Istragom je utvrđeno da su pojedinačne transakcije iznosile čak oko 100.000 maraka.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.