HRVATSKA

Muškarac i žena uhapšeni zbog nagovaranja na ilegalne abortuse

Tokom istrage utvrđeno je da su 54-godišnjak i 51-godišnjakinja ove godine, protivno propisima o prekidu trudnoće iz Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanju o rađanju djece, potaknuli tri osobe na prekid trudnoće

Policija nastavlja istragu

Index.hr

12.10.2018

Policija je, u saradnji s Općinskim državnim tužilaštvom u Velikoj Gorici i zdravstvenom inspekcijom Ministarstva zdravstva, provela kriminalističko istraživanje nad muškarcem (54) i ženom (51) zbog sumnje da su u poliklinici na području Zagreba počinili tri krivična djela protupravnog prekida trudnoće, navodi se u policijskom saopćenju.

Tokom istrage utvrđeno je da su 54-godišnjak i 51-godišnjakinja ove godine, protivno propisima o prekidu trudnoće iz Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanju o rađanju djece, potaknuli tri osobe na prekid trudnoće, koji su potom, uz njihov pristanak, obavili u poliklinici koja nije na popisu zdravstvenih ustanova u kojima je moguće obaviti prekid trudnoće.

Osumnjičeni su privedeni pritvorskom inspektoru, dok je poseban izvještaj podnesen nadležnom Općinskom državnom tužilaštvu u Velikoj Gorici, stoji u policijskom saopćenju.

Policija navodi da nastavlja istragu u cilju identifikacije drugih osoba kojima je eventualno izvršen prekid trudnoće u toj poliklinici ili u drugim ustanovama na području Zagreba.

Policija navodi kako se prekid trudnoće u Hrvatskoj obavlja na zahtjev pacijentice do 10. sedmice trudnoće, te je legalan i dostupan svakoj pacijentici u ovlaštenim ustanovama. U Republici Hrvatskoj 29 bolničkih zdravstvenih ustanova pruža legalnu uslugu prekida trudnoće, od čega su dvije privatne.

Obavljanje prekida trudnoće u neovlaštenim zdravstvenim ustanovama je krivično djelo i predstavlja nepotreban zdravstveni rizik za pacijenticu, navodi policija.  Policija u saopćenju poziva građane koji imaju saznanja vezana uz ilegalne pobačaje da im se jave na broj telefona 192 ili na mail [email protected].


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.