HRVATSKA

Žrtve ucjenjuju privatnim slikama i snimcima tražeći da im uplate novac na račun

Korisnicima se savjetuje da ne otvaraju sumnjive privitke u porukama od nepoznatih osoba

Policija savjetuje da se ne otvaraju poruke od nepoznatih osoba

Index.hr

15.10.2018

Pošto je posljednjih dana zabilježeno više prijava građana koji su putem e-pošte primili ucjenjivačke poruke na osnovu navodnog eksplicitnog sadržaja, MUP Republike Hrvatske je korisnicima savjetovao da ne otvaraju sumnjive poruke nepoznatih osoba te da ažuriraju svoje šifre i antivirusne programe.

Korisnicima se savjetuje da ne otvaraju sumnjive privitke u porukama od nepoznatih osoba jer takvi privici mogu sadržavati maliciozne programe te da budu na oprezu prilikom slanja povjerljivih poruka koje sadrže slikovni ili videosadržaj.

Potrebno je također provjeravati isključenost web-kamere ako je nije potrebno koristiti prilikom pregledavanja internetskog sadržaja, ažurirati pristupne šifre uz korištenje sigurnosno jače šifre za svaki pojedini internetski servis, izbjegavati ustupanje svojih šifri i računa e-pošte drugim osobama ili servisima te redovito ažurirati antivirusne programe kao i operativne sisteme.

MUP navodi da je posljednjih nekoliko dana uočena pojava većeg broja prijava građana koji su dobili poruke u kojima pošiljalac tvrdi da su im kompromitirani korisnički račun i računar, odnosno da im je probijena pristupna korisnička šifra koju navodi u poruci. Šifra, kažu u MUP-u, može biti tačna, ali i ne mora, ili se radi o staroj šifri koju korisnik više ne koristi.

Počinilac u poruci navodi također da je na žrtvin računar instalirao maliciozni program koji mu je omogućio pristup kameri i korisničkim podacima te je na taj način došao u posjed eksplicitnog sadržaja žrtve dok je ista navodno pregledavala stranice pornografskog sadržaja.

Na osnovu navodnog eksplicitnog sadržaja počinilac vrši ucjenu prema žrtvi uz prijetnju da će ako žrtva ne uplati određeni iznos na njegov račun sav kompromitirajući sadržaj poslati žrtvinim Facebook i messenger prijateljima, osobama iz imenika e-pošte.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.