ISTRAŽUJEMO Ilegalnog oružja ponajviše ima u porodičnim kućama

Bh. ulice pune jeftinog ilegalnog oružja: Bomba košta 20 maraka!

Iza rata, upozorava Mićo Letić, dugogodišnji inspektor MUP-a KS, ostalo je na desetine hiljada pušaka, pištolja, bombi...

Dž. BULBUL
17.10.2018 20:07

U našoj državi, koja je bila zahvaćena ratnim sukobima, nelegalno naoružanje se nalazi na svakom ćošku. Podzemlje se ne mora mučiti prilikom nabavke pištolja, pušaka i bombi, jer su im lako dostupni i jeftini.

Dileri oružjem u našoj zemlji u ponudi imaju kompletan arsenal pješadijskog naoružanja, od automatskih pušaka do pištolja. Kod njih se može nabaviti i razornije oružje poput zolja i ručnih bombi, koje su također nerijetko korištene prilikom obračuna zaraćenih kriminalnih grupa.    

Naša realnost

Kako nam je otkrio jedan iskusni operativac MUP-a Kantona Sarajevo, ručna bomba se na ulici može kupiti za 20 KM!? Automatska puška kalašnjikov mađarske proizvodnje može se nabaviti za samo 150 KM, a onaj ruske proizvodnje za 300. Karabin s optikom košta od 500 do 1.000 KM. 

Isti izvor nam otkriva da se cijene pištolja kreću već od 100 maraka pa naviše, u zavisnosti od toga koja je marka te u kakvom je stanju. Ovaj policajac navodi da su pištolj „Crvena zastava“, takozvana sedmica, i tetejac rjeđi na ulici i koštaju od 500 do 600 KM. Škorpion proizveden u Kragujevcu “Crvena zastava” košta 300 KM, a isti model češke zbrojovke je nešto skuplji. Hekler koji je rjeđi i koriste ga ozbiljniji kriminalci se može kupiti za 1.000 KM. Zolja košta 200 KM, a prigušivač za pištolj 100 KM.

Iza nesretnog rata, upozorava Mićo Letić, dugogodišnji inspektor Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, ostalo je na desetine hiljada pušaka, pištolja, bombi...

- Velike količine tog oružja idu iz BiH, a njihove cijene su zaista mizerne. Isplativije ga je plasirati u zemljama zapadne Evrope nego ovdje. Nabavlja se iz zemalja u regionu, između ostalih Srbije, a najviše ga ima u Republici Srpskoj i uglavnom ga kupuju ljudi iz kriminalnog miljea. Ali, isto tako zabrinjavajuća je situacija i u Federaciji BiH, konkretno na području Kantona Sarajevo, gdje ne prođe sedmica, a da se ne desi neka pucnjava – pojašnjava Letić.

On tvrdi da posebno zabrinjava činjenica da ilegalnog oružja ponajviše ima u porodičnim kućama, najčešće u kojima stanuju djeca.

Hitac u glavu

Bosanskohercegovačka javnost ostala je šokirana u januaru 2017. kada je u sarajevskom naselju Sokolje E. H. (15), čisteći očevu lovačku pušku, ispalio smrtonosan hitac sebi u glavu. To je samo jedan od mnogih slučajeva gdje su nedužna djeca otišla u grob ili su ostala invalidi zbog nelegalnog oružja koje njihovi roditelji drže u kući, navodi inspektor Letić.

  • Letić: Zabrinjavajuća situacija
    Letić: Zabrinjavajuća situacija

"Besmrtna puška"

Kod nas, a i u svijetu najrasprostranjenije vatreno oružje je automatska puška kalašnjikov. Riječ je o jurišnoj pušci, koja je proizvedena u više primjeraka nego ijedno drugo pješadijsko oružje na svijetu. Laka dostupnost, ali i korištenje ovog oružja, uz podatak da joj nijedan vremenski ili drugi uvjet ne može skoro ništa, dali su joj epitet besmrtne puške. Nažalost, kao takva, često se nađe u rukama djece, što obično bude kobno. Frapantna je činjenica da je do sada proizvedeno između 70 i 100 miliona kalašnjikova.

Neuspjela “žetva”?

Policija godinama moli građane da u okviru akcije “Žetva” predaju oružje, uz obećanje da za to neće snositi nikakve zakonske posljedice, ali, prema svemu sudeći, to nije urodilo plodom. Smrtni slučajevi se i dalje dešavaju, a građani, zabrinuti za vlastitu sigurnost, ne žele se odreći oružja.

NA VRH