SARAJEVO

Optuženi se nije pojavio u sudnici, jer je u međuvremenu uhapšen zbog droge

Mirza Fazlić pao zajedno s N. S. (22) i K. E. (34) u akciji "Giannini" u Visokom

Omar Mehmedbašić i Mirza Fazlić na jednom od ranijih ročišta

Piše: A. KAPO

19.10.2018

Mirza Fazlić (34) iz Visokog, pomagač Amela Sejfovića u bijegu iz Kaznenopopravnog zavoda Miljacka, koji se branio sa slobode, zapao je u nove probleme te se jučer nije pojavio u sudnici Kantonalnog suda u Sarajevu. Kako saznajemo, Fazlić je pao zajedno s N. S. (22) i K. E. (34) u akciji “Giannini”, koju su u srijedu u Visokom izveli pripadnici Federalne uprave policije (FUP), uz asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine.

Proizvodnja droge

I Elvira Begović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je u sudnici da ju je Omar Mehmedbašić, branilac Mirze Fazlića, obavijestio da je njegov klijent jučer uhapšen. Tako sutkinji Begović nije preostalo ništa drugo nego da odgodi suđenje, a novi termin zakazan je za 12. novembar.

Razlog za hapšenje, makar zvanično, još nije poznat, što nam je potvrdio i advokat Mehmedbašić, pravdajući to riječima da još nije posjetio svog klijenta.

No, sve upućuje na to da je riječ o poslovima s drogom, jer je akcija bila usmjerena na razbijanje kriminalne grupe koja se bavila rasturanjem narkotika. U akciji su, naime, izvršeni pretresi na tri lokacije. Zaplijenjeno je 11 litara tekućine koja asocira na amfetaminsku bazu, takozvano amfetaminsko ulje, koje je bilo pripremljeno za, najvjerovatnije, korištenje u proizvodnji droge amfetamin.

Oduzeta vozila

Na taj način je spriječeno rasturanje nekoliko desetina kilograma amfetamina, koji bi bio proizveden iz amfetaminskog ulja. Oduzeti su i automobil s namjenski urađenim prostorima za krijumčarenje, oružje, mobiteli i SIM kartice.

Fazlić, N. S. i K. E. privedeni su jučer u službene prostorije FUP-a radi kriminalističke obrade, nakon čega će u zakonskom roku biti predati Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.


Amel Sejfović: Fazlić ga sačekao na motociklu

Sačekao ga na motociklu

Prema navodima iz optužnice, Mirza Fazlić sačekao je Amela Sejfovića na motociklu ispred KPZ-a. Prethodno je našao lokaciju gdje se sklonio nakon bijega, a Sejfoviću je osigurao i mobitel te SIM kartice. Osim njih, optužnicom su obuhvaćeni i Dževad Hazić, Igor Buzov, Amir Ibrahimi, Igor Miloš, Nikola Simić i Sanjin Borčak. Zatvorski čuvar Simić u međuvremenu je potpisao sporazum s Tužilaštvom i osuđen je na šest mjeseci zatvora. Sejefović je iz zatvora pobjegao 3. septembra prošle godine, a 11. septembra je uhvaćen u mjestu Buci kod Visokog.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.