KRIMINAL

Ubica Božidara Cicmila još nije uhapšen

Istražitelji na mjestu ubistva

M. SMAJKIĆ

22.10.2018

Policijski istražitelji ni nakon tri godine nisu uspjeli otkriti ko je ispalio smrtonosne hice u Božidara Cicmila (32), crnogorskog državljanina i vlasnika firme „Moj taxi“ Mostar. Cicmil je likvidiran 19. oktobra 2015. u jutarnjim satima u klasičnoj sačekuši u garaži zgrade u kojoj je živio, u mostarskom naselju Rudnik, gdje je ustrijeljen s pet metaka iz „škorpiona“.

Slala urgenciju

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i kantonalnog tužilaštva, već odavno ne obavještavaju javnost o tome ima li pomaka u istrazi.

Iako su u MUP-u HNK od samog početka iznosili uvjerenja o tome da je njegov ubica van BiH, odnosno da je motiv ubistva Cicmil sa sobom donio iz Crne Gore, zanimljivo je da nije ostvarena saradnja s policajcima iz Crne Gore.

Tako je postupajuća tužiteljica u nekoliko navrata slala urgenciju za organiziranje sastanka i razmjenu podataka s crnogorskom policijom, ali iz javnosti još nepoznatih informacija, to se nije dogodilo.

Otisak prsta

U ovom slučaju, saradnja s crnogorskom policijom je neophodna, pogotovo zbog rezultata vještačenja tragova izuzetih s lica mjesta. Najvažniji dio ovih vještačenja odnosi se na trag, odnosno otisak prsta koji je izuzet s Cicmilovog automobila, a za koji se pretpostavlja da pripada ubici.

Postoje i drugi razlozi zbog kojih je neophodna saradnja s policijskim organima Crne Gore, jer tamošnji su mediji pisali o Cicmilovoj navodnoj umiješanosti u brojne likvidacije, poput vođe barskog klana Armina Osmanagića, kao i da ga je nadzorna kamera snimila ispred zatvora u Spužu, gdje je ubijen Baranin Andrija Mrdak.

Cicimil: Ubijen u garaži zgrade u kojoj je živio

Veze u podzemlju

Zanimljivo je i da se ljetos iznosilo da je crnogorska policija, operativno, rasvijetlila Mrdakovu likvidaciju u kojoj je učestvovao Cicmil i koji je, sumnja se, vozio Darka Geislera, koji se ranije prezivao Nedeljković. Upravo se za Geislera sumnja da je likvidirao Mrdaka, koji je bio Osmanagićeva desna ruka.

Ipak, u policiji Crne Gore nisu prikupili dovoljno materijalnih dokaza da slučaj zvanično rasvijetle, ali, kako su mediji pisali, Cicmilovo ubistvo, koje se dogodilo godinu poslije Mrdakovog, naručeno je u crnogorskom podzemlju, odakle se ubica i zaputio u Mostar.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.