VRHOVNI SUD FBIH

Ponovo se odlučuje o presudi sarajevskom svodniku

Tužilaštvo zatražilo strožiju kaznu za Samira Kurtovića, dok je njegov advokat Senad Bilić predložio ukidanje presude od sedam i po godina

Privođenje Kurtovića na saslušanje

Piše: Dž. BULBUL

22.10.2018

U Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine održana je sjednica po žalbama Tužilaštva i odbrane na presudu Samiru Kurtoviću, koji je 14. februara osuđen na sedam i po godina zatvora zbog navođenja na prostituciju.

Milionska zarada

Tužilaštvo je zatražilo strožiju kaznu za optuženoga, dok je njegov advokat Senad Bilić predložio da presuda bude ukinuta i predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje. Odluka će biti naknadno saopćena.

Kurtović se tereti da je od 2004. do oktobra 2015. godine organizirao i rukovodio prostitucijom na području Kantona Sarajevo. U tom periodu seksualne usluge u njegovoj organizaciji pružalo je više od 28 djevojaka od kojih su najmanje dvije maloljetne. Tako je zaradio najmanje 1.793.000 KM.


Bilić: Predložio ukidanje kazne

Od 2009. do kraja 2015. godine tako stečen novac stavljao je u legalne novčane tokove kroz ulaganje u razvoj stada domaćih životinja. Istovremeno, 29. decembra 2006. pokušao je silovati tada maloljetnu S. B. te ju je lakše povrijedio.

Zabrana rada

Policajac Nemanja Janković, kojem se sudilo zajedno s Kurtovićem, kažnjen je s godinu zatvora i dvije godine zabrane rada u policiji. Janković se teretio da je kao policajac zaposlen u PU Ilidža, saznao da Kurtović organizira i vodi prostituciju, ali nije prijavio krivično djelo i učinioca iako je to bio obavezan. Već je telefonom kontaktirao Kurtovića i za sebe i svog prijatelja naručio dvije djevojke za pružanje seksualnih usluga koje je potom i koristio. Usluge su plaćene 350 KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.