HRVATSKA

Suđenje Mireli Šabanović: Nije trebalo doći do ovoga, ali bio je previše agresivan

Mirela Šabanović (28) optužena da je nožem teško ranila nevjenčanog supruga Dragana Micana (40) u kući na Krasici prije pet godina

Šabanović: Kriva sam. (Glas Istre)

Glas Istre

24.10.2018

Uplašila sam se, zamahnula sam nožem iz straha. Naime, kada me opet jače stisnuo za vrat dok sam kuhinjskim nožem rezala kruh, zamahnula sam nožem nesvjesno. Kada je Dragan odmah poslije sjeo na kauč u dnevnom boravku, rekla sam mu: "Oprosti, nije trebalo doći do toga. Ti si kriv, bio si previše agresivan", navela je ranije u svojoj izjavi Mirela Šabanović, koja je jučer pročitana u sudnici.

Ona se više ne tereti za pokušaj ubistva, nego za blaže krivično djelo, pokušaj nanošenja teške povrede. Glavna je to odrednica s jučerašnjeg nastavka suđenja Mireli Šabanović (28), optuženoj da je nožem teško ranila tadašnjeg nevjenčanog supruga Dragana Micana (40) u kući na Krasici prije pet godina.

- Smatram se krivom - izjavila je Mirela Šabanović, izmijenivši u potpunosti svoj dosadašnji iskaz, nakon što je tužiteljica pročitala novu optužnicu.

Glavna rasprava je jučer okončana, ostala je još samo presuda u ovom ponovljenom suđenju koju će vijeće riječkog Županijskog suda, kojim predsjedava sutkinja Jesenka Kovačić, objaviti sutra.

Osim kvalifikacije krivičnog djela, tužiteljica je na jučerašnjoj raspravi izmijenila i činjenični opis nemilog slučaja koji se dogodio 29. novembra 2013. godine oko 23 sata u kući na Krasici u kojoj je Mirela Šabanović kao podstanarka živjela s tadašnjim vanbračnim suprugom Micanom. U novoj optužnici izričito se navodi da je upotrijebila hladno oružje u situaciji u kojoj je zbog toga što je bila pod utjecajem alkohola bila bitno smanjeno uračunljiva.

Tereti se da je tokom svađe s Micanom zamahivala prema njemu kuhinjskim nožem, dužine oštrice 21 centimetar, te mu zadala ubodnu ranu na granici prsnog koša i trbuha, a osim te teške povrede, i ubodnu ranu na podlaktici.

Mirela Šabanović je jučer izjavila da ostaje pri odbrani koju je iznijela na prvom suđenju, u septembru 2014. godine, kada je ustvrdila kako joj je "jako žao što je to trebalo završiti na takav način", ali je to bila "nužna samoodbrana".

Mirela je tada u Sudu ispričala da je te večeri pripremala večeru, kuhala grah, kada je Mican stigao s posla, a među njima je odmah došlo do svađe.

– Posvađali smo se oko gluposti. On je bio pripit, a bio je dogovor da ćemo prošetati, no on je prekasno došao kući. Radno vrijeme mu je do 17 sati, a on je došao u 23 sata. Prigovorila sam i došlo je do svađe. Dok smo se prepirali, u jednom trenutku uhvatio me za vrat. Pokušala sam ga odgurnuti, a nakon trećeg upozorenja, zamahnula sam nožem, nesvjesno, i porezala ga u predjelu trbuha. Kada sam ga zarezala, pustio me i sjeo na trosjed - prisjećala se optužena.

''Prigovorila sam Draganu zašto nije čekao da ja zovem Hitnu pomoć, a on mi je savjetovao da se sakrijem'', kazala je optužena, na šta joj je nevjenčani suprug rekao: "Ako te moj brat nađe kad dođe, ubit će Boga u tebi!"

- Kazala sam mu da ću biti s njime dok brat, koji je po prirodi dosta agresivan, ne dođe. Kad sam čula auto ispred kuće, otišla sam kod komšija. Kod njega sam se tuširala i večerala. Zapravo, otišli smo u pekaru, jer nisam htjela pojesti gulaš koji mi je nudio. Otišla sam poslije spavati u kući komšije, a sljedećeg dana, oko podneva, provalili su mi u sobu policajci. Locirali su me preko SMS-a - rekla je optužena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.