ROČIŠTE

Općinski sud Tuzla: Nastavljeno suđenje Vesni Švancer

E.Sk

26.10.2018

U nastavku suđenja Vesni Švancer (47) iz Zenice, dopredsjedavajućoj Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, optuženoj za krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnih djela, u stjecaju s produženim krivičnim djelom zloupotrebe položaja i ovlaštenja te prevare, svjedočili su svjedoci Raif Ahmić, Emir Goralija, Paša Goralija i Elvin Huseni.  

Svjedok Ahmić je rekao da je posredstvom Azre Džafić, vozačice u Parlamentu FBiH, dobio donaciju u iznosu od 2.700 KM za svoj sportski klub, ali da je, nakon uplate i novog kontakta s Džafić, nepoznatom muškarcu u Visokom vratio 50 posto, odnosno 1.350 KM. Nakon toga, nikad se više nije čuo ni vidio s Džafić, a za Švancer je izjavio da je nikada očima nije vidio.  

No, svjedok Emir Goralija kaže kako je Vesnu Švancer upoznao na iftaru u Moštrama kod Visokog. Prethodno ju je kontaktirao putem Facebooka i upoznao s teškom materijalnom situacijom u kojoj živi. Ona mu je obećala pomoć. Svjedok je naveo kako nije pisao nikakav zahtjev za isplatu pomoći, ali da je ubrzo na račun njegove majke uplaćeno 1.500 KM.

- Odmah sam nazvao Vesnu, čiji sam broj imao u mobitelu, i zahvalio joj. Bio sam na ulici i zaplakao od sreće, jer smo dugovali za kirije više od 1.100 KM. Međutim, dva dana poslije nazvala me Vesna i rekla da joj vratim novac te mi je na facebooku dala ime i prezime čovjeka te broj žiroračuna. Mislim da sam novac uplatio na ime Elvin. Prvo sam digao 1.000 KM, a potom 500 KM te sam sve to uplatio na žiroračun koji mi je napisala – dio je potresnog svjedočenja Emira Goralije, koji živi s bolesnom majkom, dok mu je otac, koji je bio RVI, preminuo prije deset godina.

Potom je svjedočila Emirova majka Paša Goralija, koja je potvrdila sinove riječi, ali i opovrgnula Vesnine tvrdnje da ih je jednog Bajrama posjetila te donijela namirnice, lijekove i kovertu s novcem.

Na kraju ročišta svjedočio je Vesnin zet Elvin Huseni, koji je na upit tužioca Dalibora Bingasa rekao kako se ne sjeća iznosa od 1.500 KM i je li on uopće legao na njegov račun. Huseni, koji je profesor njemačkog jezika, izjavio je kako radi honorarno i da ima „brdo“ uplata i klijenata tako da ne provjerava redovno račun u banci, već da ljudima vjeruje na riječ. Međutim, bilo je niz kontradiktornosti u njegovom iskazu, a tužilac Bingas je najavio otvaranje postupka zbog sumnje u lažno svjedočenje. Inače, zaprijećena kazna za lažno svjedočenje je do pet godina zatvora. Suđenje Vesni Švancer nastavlja se 2. novembra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.