SPLIT

Pijana vozačica Audija utrkivala se s taksijem

Ivana Tena Gotovac-Soldić, koja je pobjegla s mjesta nesreće, lagala policiji da joj je Audi ukraden

Gotovac-Soldić: Završila u pritvoru

B. CERIĆ

26.10.2018

Splitska policija uhapsila je Ivanu Tenu Gotovac-Soldić (38), rodom s karlovačkog područja, uposlenicu “Hrvatskih autocesta” (HAC), zaposlenu u obradi podataka za čvor Dugopolje, i nad njom počela provoditi kriminalističku obradu zbog stravične nesreće u kojoj je Audijem A3 na pješačkom prijelazu usmrtila studenticu Mariju Ćorić (19) iz Čapljine, a potom pobjegla sa mjesta nesreće.

Crveno svjetlo

Ovu tragediju, u kojoj je život izgubila djevojka koja je prije samo nekoliko mjeseci u svom rodnom gradu nagrađena kao jedna od najboljih gimnazijalki, Karlovčanka je izazvala sa 1,10 promila alkohola u krvi, koliko joj je izmjereno nekoliko sati nakon nesreće, kad ju je policija pronašla.

Prema novim detaljima tragedije koja je šokirala Split, ali i Bosnu i Hercegovinu, vozačica Audija navodno se utrkivala sa jednim taksi vozilom tako da ga je pretjecala i ubacivala se ispred njega. Posljednje ubacivanje neposredno prije semafora na raskrsnici Poljičke ceste i Puta iza Nove bolnice bilo je kobno za nesretnu djevojku iz Čapljine. Ona je prelazila na pješačkom prijelazu dok joj je bilo upaljeno zeleno svjetlo, a pijana vozačica je projurila dok joj je za njen smjer kretanja bilo upaljeno crveno svjetlo.


Obožava “žesticu” i brzu vožnju

Nakon što ju je policija pronašla, Ivana Tena Gotovac-Soldić pokušala se odbraniti tvrdeći policajcima da ona nije vozila automobil nego da joj je ukraden te večeri.

Sudska zabrana

Vozila je bez vozačke dozvole, odnosno pod važećom sudskom zabranom upravljanja motornim vozilom zbog vožnje u pijanom stanju. Ovu mjeru joj je ove godine izrekao Prekršajni sud u Sinju.

Facebook profil osumnjičene vrvi od fotografija zabave uz boce alkoholnog pića i komentare prijatelja o “žestokoj” vožnji.

Iz HAC-a su najavili da će postupiti prema internoj proceduri društva, a u Sindikatu su zgroženi i šokirani njenim postupcima.

I ranije kažnjavana zbog alkohola

Vozačici Audija Prekršajni sud u Sinju oduzeo je vozačku dozvolu i 2015. godine, kad je uhvaćena sa 1,10 promila alkohola u krvi, a na Sudu se pravdala da je bila na rođendanu i da je malo popila. Zbog vožnje u pijanom stanju, kažnjavala ju je i karlovačka policija nakon što se 2002. u Karlovcu zabila autom u kuću i pobjegla. Potom je 2008. BMW-om oduzela prednost i udarila u drugi auto. Tom prilikom joj je izmjereno 0,4 promila alkohola u krvi. Tri godine poslije, 2011., BMW-om je prošla kroz crveno i udarila u auto. S Audijem je 2015. sletjela s ceste Udbina - Gračac, a u nesreći su lakše povrijeđene ona i maloljetnica.



Studenti postavili svijeće na mjestu nesreće

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.