BANJA LUKA

Pao na poligrafu pa priznao da je drškom od vila usmrtio rođaka

Motiv ubistva je, najvjerovatnije, sukob zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa, odnosno međe, kao i višegodišnja međusobna netrpeljivost

Put na kojem je ubijen Rade

Piše: O. MATAVULJ

28.10.2018

Nenad Vuković (61) iz Rekavica kod Banje Luke uhapšen je zbog sumnje da je drškom od vila ubio svog rođaka Radeta Vukovića (75), koji je u petak nađen mrtav pored puta u blizini svoje kuće u zaseoku Bare.

Četiri udarca

Kako saznaje “Avaz”, Nenad se tereti da je tvrdim predmetom, najverovatnije drškom od vila, četiri puta udario Radeta po glavi i tako ga usmrtio. Prema nezvaničnim informacijama, motiv ubistva je sukob zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa, odnosno međe, kao i višegodišnja međusobna netrpeljivost.

Ubistvo se dogodilo u petak rano ujutro. U selu pričaju da je Rade oko 6.15 sati izašao iz svoje kuće i odveo krave na ispašu na susjednu njivu, da bi ga oko 6.50 sati mrtvog, pokraj lokve krvi, pronašao komšija Svetislav Vuković.



Rekavica: Komšija pronašao tijelo i pozvao policiju

- Ujutro sam krenuo na posao i pokraj puta vidio tijelo. Oko njega je bilo dosta krvi i vidio sam da se ne pomjera. Pozvao sam policiju, dao sam izjavu. I njima sam rekao da prije toga ništa sumnjivo nisam čuo ili primijetio - rekao je Svetislav.

Ostavio otiske

U početku se nije znalo šta se tačno dogodilo i je li Rade zaista bio žrtva ubistva. Međutim, na glavi su uočene teške povrede na tjemenu i čelu, koje su i mještane navele da posumnjaju na ubistvo. Tijelo je prevezeno na obdukciju, dok je osumnjičeni Nenad Vuković isti dan priveden na kriminalističku obradu tokom koje je priznao zločin.

- Osumnjičeni je "pao" na detektoru laži, a na licu mjesta su na određenim predmetima pronađeni i njegovi otisci. Pritisnut dokazima, priznao je da je usmrtio rođaka - rekao je izvor blizak istrazi.

Predat tužilaštvu

Osumnjičeni Nenad Vuković jučer je, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu ubistva, predat u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci na daljnje postupanje.

- Policijski službenici su na osnovu niza preduzetih operativnih i istražnih radnji utvrdili da se N. V. sumnjiči da je podesnim predmetom nanio povrede 74-četverogodišnjaku od čijih posljedica je preminuo - rekla je portparol PU Banja Luka Marija Markanović.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.