HRVATSKA

Amerikanac i Nigerijac uhapšeni u Zagrebu s kilogramom kokaina

Drogu pokušali unijeti iz afričke države Mali

Ilustracija

SRNA

1.11.2018

U Zagrebu su uhapšeni američki državljanin (56) i Nigerijac (55), kod kojih je pronađen kilogram veoma kvalitetnog kokaina, saopćeno je iz Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK).

Kokain je pronađen jučer prilikom pregleda aviona kojim su uhapšeni upravljali kao pilot i kopilot. Oni su tim avionom iz Malija dopremili kokain u Zagreb, javljaju hrvatski mediji.

U saopćenju se navodi da se osnovano sumnja da su Amerikanac i Nigerijac od sredine septembra do 30. oktobra bili povezani s više osoba iz inozemstva radi kupovine, prijevoza i krijumčarenja kokaina u Hrvatsku.

USKOK navodi da je organizator zločinačkog udruženja namjeravao kokainom platiti veću količinu raznog oružja na području Hrvatske.

Nigerijac i Amerikanac su, po uputstvima organizatora i drugih članova zločinačke organizacije, kokain kupili u afričkoj državi Mali te ga sakrili u avion u vlasništvu kompanije koju vodi uhapšeni Amerikanac.

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv uhapšenih zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo neovlaštene proizvodnje i prometa droge u sastavu zločinačkog udruženja i predložio Županijskom sudu u Zagrebu određivanje istražnog pritvora protiv uhapšenih.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.