SUĐENJE

Ovaj čovjek nikad ne bi pucao u tvog babu

Eldar Džinić nije tražio krivično gonjenje optuženog Mehića

Sa jednog od ranijih pretresa

E. SKOKIĆ

1.11.2018

U nastavku suđenja Damiru Mehiću Bibiju, optuženom za ubistvo Emira Džinića, među pozvanim svjedocima bio je i Džinićev sin Eldar. Na upit tužioca Kenana Balića da li podnosi imovinskopravni zahtjev i da li se pridružuje krivičnom gonjenju, Eldar je rekao: “Ne!”

Dobivao prijetnje

Potom mu se obratio Damir Mehić, koji je rekao:

- Duša me boli zbog svega što ti se dogodilo. Ti vrlo dobro znaš da sam s tvojim babom bio dobar. Ovaj čovjek nikad ne bi pucao u tvog babu – rekao je Mehić, nakon čega je Džinić napustio sudnicu.

Potom su saslušani svjedoci Aladin Morankić i Izudin Hadžić. Morankić je naveo kako je 22. juna 2013., kad se dogodila pucnjava ispred kafeterije “Sagitarijus”, bio u društvu s Damirom Mehićem i Amirom Kovačevićem. No, izjava data u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona u junu 2013., prema tumačenju tužioca Balića, u koliziji je sa svjedočenjem pred Sudom.

- Časni Sude, ovo što sada govorim je sto posto istina. Prije sam imao pritiske, prijetnje, automobili zatamnjenih stakala turirali su ispred mojih objekata, imao sam pozive – govorio je Morankić, koji je zbog toga bio zabrinut i uplašen za svoj život.

Na daljnja pitanja rekao je kako su ispred “Sagitarijusa” pucali Emir Džinić, osoba poznata po nadimku Bazan i još jedna krupnija muška osoba.

Jedan ranjen

- Nisam to ranije rekao, jer je Bazanu pucati u nekoga bilo kao da se vode napije. Nije više među živima, a da je živ, vjerovatno ovo ni sada ne bih rekao – izjavio je svjedok Morankić, koji je naveo i kako je vidio da je Bazan pucao u Emira te da u rukama Damira Mehića nije primijetio da je imao bilo šta.

Svjedok Izudin Hadžić uposlenik je zaštitarske agencije “Flek”, koja je 22. juna 2013. krenula na intervenciju. Po dolasku do zgrade “Titanic”, navodi Hadžić, na njih se zapucalo, a on je teško ranjenog Denisa Rahmanović prevezao u Univerzitetski klinički centar Tuzla. Suđenje se nastavlja 29. novembra 2018. godine.


Mehić: Obratio se oštećenom

 zatražilo je od Kantonalnog suda da za Damira Mehića produži mjeru pritvora. Mirna Delalić, Mehićeva braniteljica, zatražila je blaže mjere, odnosno da se Mehiću zabrani putovanje i da mu se, eventualno, omogući boravak u njegovom domu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.