ZVORNIK

Profesionalna likvidacija bez tragova i svjedoka

Ispitano na desetine osoba, a najzvučnije ime bio je Filip Korać iz Beograda, koji je označen kao saradnik Luke Bojovića, nasljednika vođe “zemunskog klana”

Policija tokom uviđaja 2016. godine: Konkretnih dokaza i dalje nema

Piše: O. MATAVULJ

5.11.2018

Istraga o ubistvu Čede Đokića (60), koji je 1. avgusta 2016. godine ubijen hicem iz snajpera dok je pio kafu na balkonu svog stana u Zvorniku, više od dvije godine tapka u mjestu.

Blizak saradnik

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske još nemaju dokaze o tome ko stoji iza ove likvidacije. Zločin je pripisan profesionalcu i vjeruje se da je Đokić žrtva kriminalnih obračuna, koji u posljednjih nekoliko godina bjesne na relacije Srbija - Crna Gora, a nisu zaobišli ni Bosnu i Hercegovinu. Istragu u ovom slučaju vodi Uprava za organizirani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih psolova Republike Srpske, ali konkretnih dokaza o počiniocu ili nalogodavcu i dalje nema.

U okviru istrage ispitano je na desetine osoba, kako svjedoka, tako i sigurnosno interesantnih osoba iz kriminalnog miljea. Najzvučnije ime među njima bio je Filip Korać iz Beograda, koji je u policijskim izvještajima označen kao blizak prijatelj i saradnik Luke Bojovića, nasljednika vođe “zemunskog klana”.

Slučajno ili ne, Korać se u vrijeme Đokićevog ubistva zatekao u Zvorniku, a policija ga je uhapsila na obali Drine pri navodnom pokušaju da čamcem ilegalno prijeđe granicu. On je tokom ispitivanja negirao umiješanost u bilo koje krivično djelo i ubrzo je pušten na slobodu. Nije čak ni dobio status osumnjičenog, jer protiv njega nije bilo nijednog dokaza. Koraćevo prisustvo u Zvorniku istražiocima je bilo signal da se radi o "regionalnoj priči" pa se krenulo u razmjenu informacija sa policijama iz okruženja.


Nakon zločina zapaljena Škoda

Zapaljeno vozilo

Prema načinu izvršenja, ubistvo Čede Đokića identično je ubistvu Armina Muše Osmanagića, vođe jednog od najjačih kriminalnih klanova iz Bara u Crnoj Gori. Kao i Đokić, Osmanagić je ubijen hicem iz snajpera dok je s tjelohraniteljima sjedio ispred svog kafića "Savoja" u Baru. Policija je nakon zločina pronašla zapaljeni karavan Renault, u kome je snajperista, najvjerovatnije, ležao i pucao kroz otvorena vrata prtljažnika. Tako je bilo i u Zvorniku. Na Đokića je pucano s udaljenosti od skoro 200 metara i iz otvorenog prtljažnika karavan Škode, koja je nakon zločina zapaljena u naselju Dobriš kod Šekovića. Jesu li i na koji način ovi zločini povezani, za sada nije poznato.

Blizak s kriminalcima iz Srbije

Čedo Đokić važio je u policijskim evidencijama za sigurnosno interesantnu osobu. Sumnjalo se da je umiješan u trgovinu narkoticima, što nikad nije dokazano. Bio je blizak sa jednom kriminalnom grupom iz Novog Sada, koja se, osim s drogom, dovodila u vezu i s više likvidacija i pokušaja ubistava pa i sa posredovanjem u određenim zločinima u Srbiji i Crnoj Gori.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.