ŠOKANTNO Trenutno živi u Konjicu

Silovatelj Elnes Hujić i dalje ima punu slobodu kretanja: Pedofil koji živi blizu škole za policiju je slučajnost

S. ŠABIĆ
07.11.2018 17:24

Hujić fotografiran u blizini škole

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona prvi put se oglasilo nakon što je pedofil Elnes Hujić izmješten u Konjic.

On se brani sa slobode, a optužen je da je oteo i silovao šestogodišnjaka u Ljubovčićima kod Pazarića. Trenutno živi kod nane i djeda u blizini osnovne škole, jer mu je, navodno, život ugrožen u Sarajevu.

Vrše kontrolu

Iz MUP-a HNK tvrde da ga pripadnici Policijske uprave Konjic svakodnevno kontroliraju te da je pod nadzorom.

- Mjesto njegovog boravka u blizini škole je slučajnost, budući da mu je tu blizak član obitelji, gdje trenutno i boravi - stoji u odgovoru MUP-a HNK.

Međutim, Konjičani su i dalje u strahu za svoju djecu. Adis Muhibić, predsjednik Udruženja "Volonteri i prijatelji konjičke regije", kaže da kao zaštitnici djece i mladih u Konjicu, kao i većina roditelja, osjećaju zabrinutost.

- Smatramo da sva djeca moraju imati apsolutnu zaštitu i slobodu u svom okruženju. Da bi to, prije svega, imali roditelji, a zatim odgojno-obrazovne ustanove, nadležne institucije moraju imati usku saradnju, kao i pojačan nadzor nad novonastalom situacijom, da se ovakvi i slični događaji u budućnosti preveniraju.

Teško djelo

Ovdje je nejasno zbog čega se ovakve i slične osobe uopće puštaju, da imaju slobodu kretanja u blizini djece dok im traje suđenje za tako teško krivično djelo – kazao je Muhibić.

  • Muhibić: Pojačan nadzor
    Muhibić: Pojačan nadzor

Ogorčenost stanovnika

Elnesu Hujiću se sudi pred Općinskim sudom u Sarajevu za krivično djelo seksualno nasilje nad dječakom. Posljednjom odlukom Suda pedofil Hujić je pušten da se brani sa slobode te je iz sigurnosnih razloga premješten u Konjic kod nane i djeda, svega nekoliko metara od osnovne škole. To je izazvalo veliku buru i ogorčenost kod stanovnika.

NA VRH