SARAJEVO

Vještaci na suđenju Almiru Ejuboviću: Ogromna brzina i neiskustvo vozača doveli su do smrti tri djevojke

Tragično su preminule Lejla Oruč, Nađa Neradin i Ajla Ibrica

Almir Ejubović. Arhiv

Dž. BULBUL

8.11.2018

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas su na suđenju Almiru Ejuboviću za stravičnu nesreću u kojoj su poginule Lejla Oruč, Nađa Neradin i Ajla Ibrica svjedočili vještaci saobraćajne i medicinske struke.  

Prema nalazu vještaka saobraćajne struke Ševala Kovačevića, Ejubović se kretao nedozvoljenom brzinom, i to 166 kilometara na sat, izvršio je opasnu radnju skretanja iz lijeve u desnu traku.

- Skrenuo je suviše kasno pod opasnim uglom, nije se pravovremeno prestrojio, a svemu su dodatno doprinijeli njegovo neiskustvo u vožnji i kretanju autoputem te nedovoljno znanje i vještina – kazao je Kovačević i dodao da je na tom dijelu autoputa dozvoljena brzina kretanja vozila je 120 kilometara na sat.

U trenutku nesreće nije bilo padavina, ali kolovoz je bio djelimično mokar zbog kiše koja je padala neposredno prije nesreće.

- Vozač je udario u stub lijevom bočnom stranom iza vozača. Vozilo je klizilo 16 metara i prešlo preko ograde - pojasnio je Kovačević i dodao kako Ejubovića niko nije ometao u vožnji te da je jedini propust u ovoj nesreći napravio on.

Tim psihologa i neuropsihijatara Azra Ajalbegović, Elvedina Dedović i Omer Ćemalović, nakon višesatnog razgovora, ispitivanja i analize Ejubovića, ustvrdio je da je Ejubović psihički zdrav čovjek u periodu adolescencije te da nije ovisnik o psihoaktivnim supstancama.

Kod Ejubovića su primijećeni, pojasnili su vještaci, depresivnost, anksioznost, elementi opsesivno-kompulsivnog poremećaja, osjećaja da ga drugi ne razumiju i da on mora biti u pravu.

- Kroz razgovor smo zaključili kako Ejubović na autentičan način ispoljava žaljenje za djelo koje je počinio - kazao je vještak Omer Ćemalović.

On je svoj zaključak pojasnio riječima kako niz gestikulacija, emocija, govor tijela i druge manifestacije, također, mogu predstavljati žaljenje.

- Tokom razgovora s Ejubovićem koji je trajao četiri-pet sati bilo je plača, nekontroliranog znojenja, konfuznog pričanja, gestikulacija, crvenjenja, bljedila, podrhtavanja... Sve su to znakovi da osoba proživljava teške trenutke – kazao je Ćemalović.

Psihologinja Elvedina Devović rekla je da Ejubović nije mogao imati amneziju, kao što je tvrdio nakon nesreće.

- Može biti samo gubitak fragmenata sjećanja - kazala je Devović.

Sudski vještak medicinske struke Hamza Žujo govorio je o lakim i teškim povredama koje su u nesreći zadobile Ajla Ibrica, Nađa Neradin i Lejla Oruč.

- Sve su to uglavnom bile teške povrede opasne po život u predjelu glave i grudnog koša te razaranje jetre i slezene – rekao je Žujo.

On je, također, vještačio povrede Ajle Oruč, sestre poginule Lejle, i optuženoga.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.