HRVATSKA

Ko je Šiptar, opasni srbijanski ubica koji je uhapšen u Zadru?

Prije dvadeset godina ubio je tada 31-godišnjeg policajca Prvoslava Obradovića

Golomejić: Istaknuti priopadnik zemunskog klana

Index.hr

8.11.2018

U ponedjeljak je u Zadru, s više od 230 grama kokaina, uhapšen 53-godišnji Josip Golomejić zvani Šiptar.

Golomejića je policija zaustavila u jutarnjim satima.

Pronašli drogu i oružje

- Muškarac je u ponedjeljak u 9.40 sati zatečen u Zadru kako upravlja svojim Audijem A8 zadarskih registarskih oznaka. Pregledom je pronađen veći iznos eura i kuna, što je pobudilo sumnju da potječu od kriminalnih aktivnosti, nakon čega je muškarac uhapšen, a novac oduzet - saopćili su iz zadarske policije. 

Policajci su potom pregledali Šiptarov apartman u Privlaci, gdje je pronađeno i oduzeto ukupno 232 grama kokaina, prepakiranog u vrećice od po 20, 30 i 50 grama. 

Pronađeni su i strojnica izraelske proizvodnje s više od 100 komada streljiva i pištolj sa streljivom, više komunikacijskih uređaja, među kojima i uređaj za zaštićenu komunikaciju kakve koriste osobe iz vrha kriminalnog miljea.

Ko je Šiptar?

Golomejić je jedan od istaknutih pripadnika "zemunskog klana", koji je zbog ubistva policajca 1998. odslužio zatvorsku kaznu u trajanju od 17 godina.

Rođen je u Zemunu u Srbiji, a ima i hrvatsko državljanstvo. Prije dvadeset godina ubio je tada 31-godišnjeg policajca Prvoslava Obradovića, inspektora Odjela za potrage beogradske policije.

Tog 17. oktobra 1998. policija je opkolila Golomejićevu kuću jer je nad njim bila raspisana potjernica nakon što se nije odazvao na izdržavanje zatvorske kazne zbog dilanja heroina.

Ubio inspektora i pobjegao u Hrvatsku

Dok je bježao pred policijom i iskakao kroz prozor, Golomejić je otvorio vatru i ubio Obradovića. Uspio je pobjeći, a te noći pobjegao je iz Srbije u Hrvatsku, gdje se skrivao godinu. Uhapšen je krajem oktobra 1999. godine na slovensko-austrijskom graničnom prijelazu Karavanke preko međunarodne potjernice. U zatvoru Zabela pokraj Beograda kaznu je počeo služiti 2001. godine, a unatoč tome što je osuđen zbog ubistva policajca, nakon tri godine prebačen je u poluotvoreni paviljon. 

Vikende je provodio na slobodi, a iz zatvora je organizirao i vodio biznis narkoticima. Na kraju je, za vrijeme jednog od tih slobodnih vikenda, uhapšen u policijskoj akciji tokom primopredaje droge. 

Golomejić je jučer priveden pritvorskom nadzorniku, a općinskom državnom advokatu u Zadru protiv njega je podnesena kaznena prijava zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Pronađena droga navodno je bila namijenjena zadarskom području, a na uličnom tržištu njena vrijednosti iznosi više od 250.000 kuna (65.943 KM).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.