PLJAČKAŠI IZ VENECIJE

Uhapšena četvorica Hrvata, ukrali šeikov nakit milionske vrijednosti

Protiv njih vodi se kazneni postupak pred sudom u Veneciji

MUP Hrvatske

Večernji list

8.11.2018

Nakon višemjesečne intenzivne saradnje s italijanskom policijom (Polizia di Stato), jučer je hrvatska policija uhapsila četvoricu hrvatskih državljana, i to 60-godišnjaka, 43-godišnjaka i dvojicu 48-godišnjaka osumnjičenih za krađu nakita milionska vrijednosti u januaru ove godine u Veneciji, saopćio je MUP.

- Nakit je ukraden iz privatne kolekcije nakita i drugih vrijednih indijskih artefakata katarskog šeika Hamada bin Abdulaha el-Tanija, koja je bila izložena u Veneciji, u Duždevoj palači pod nazivom 'Blaga mogula i maharadža”. Čitava kolekcija neprocjenjive je vrijednosti, a ukradeni su par naušnica od platine i dijamanata u vrijednosti od milion dolara i broš od platine i rubina u vrijednosti gotovo dva miliona dolara - saopćili su iz MUP-a.

Protiv uhapšenih hrvatskih državljana vodi se kazneni postupak pred sudom u Veneciji, a uhapšeni su u koordiniranoj akciji na području Policijske uprave zagrebačke i Policijske uprave istarske na temelju evropskih naloga.


Jedan od uhapšenih hrvatskih državljana se pod višestrukim identitetima dovodi u vezu s nekoliko velikih krađa dragulja u različitim državama Evrope u sklopu kriminalne organizacije "Pink Panter" te je za njim raspisana međunarodna potjernica i od Švicarske zbog krađe nakita u vrijednosti od osam miliona švicarskih franaka u mart 2011. godine u Baselu tokom izložbe “Baselworld 2011“

U sklopu iste akcije, danas je na graničnom prijelazu Tovarnik uhapšen i peti član kriminalne organizacije, 54-godišnji državljanin Republike Srbije, također na temelju evropskog naloga.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.