GORNJI VAKUF

Rukama smo kopali zemlju da izvučemo radnike

Na cijelom gradilištu bila je samo jedna lopata pa smo otkopavali rukama. Nažalost, za obojicu je bilo kasno, kaže jedan od očevidaca

Mjesto gdje je nesretne radnike zatrpala zemlja

Piše: D. PUCAR - M. SMAJKIĆ

9.11.2018

Gornji Vakuf - Uskoplje zavijen je u crno nakon stravične nesreće u kojoj je zemlja zatrpala radnike Sulejmana Topića (23) i Dževada Čorbadžića (46).  Radne mašine mostarske firme “Tojaga” jučer su zaustavljene na gradilištu u centru grada, pored katoličke crkve. Oko kanala u kojem su poginula dvojica radnika, postavljena je zaštitna ograda.  

Pritekli u pomoć

Smrt dvojice radnika bila je glavna tema i u obližnjim kafićima. Šokirani očevici kazali su nam jučer da na gradilištu nije bilo nikakve zaštite.


Nesretni Topić i Čorbadžić

- Ti su radnici ulazili u kanal bez ikakvih potpornih stubova ili drugih mjera zaštite. Kad se sve dogodilo, i ja sam pritrčao u pomoć, kao i drugi ljudi iz kafića. No, na cijelom gradilištu bila je samo jedna lopata pa smo ih otkopavali rukama. Trudili smo se koliko god smo mogli, ali bilo je prekasno kad smo ih izvukli - rekao je.

Najavljena vještačenja

Jučer je na teren izašao i kantonalni inspektor zaštite na radu, koji će, nakon uvida u projekt te usporedbe sa stanjem na terenu, dati mišljenje. Radit će se i vještačenje stručnjaka građevine, koji će dati sud. Ukoliko budu utvrđeni propusti, prema Zakonu o zaštiti na radu, postoje dvije mogućnosti - da policija tereti firmu ili odgovornu osobu na gradilištu.


Članovi porodice Čorbadžić zanijemili od tuge

U naselju Željuša sjeverno od Mostara, gdje se nesretni Dževad Čorbadžić prije sedam godina doselio sa porodicom iz Prozora, jučer je vladala bolna tišina. Kao da je cijela mahala utihnula. Na vratima kuće porodice Čorbadžić dočekala nas je sestra njegove supruge. Jedva čujnim glasom prozborila nam je da nas članovi porodice, usljed velike boli, ne mogu primiti te je zamolila za privatnost. Jedan od radnika ove firme kratko nam je kazao da su svi potreseni užasnom pogibijom svojih kolega.

- Prestrašno je bilo... Bili su u kanalu dubine od skoro četiri metra kad ih je zemlja zatrpala. Teško nam je - rekao nam je on.


Kuća nastradalog Čorbadžića

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.