TREBINJE

Pet godina zatvora ocu koji je htio pobiti svoju djecu

Milišića, nakon višesatnih pregovora, savladao punac, koji je skočio na njega sleđa i oteo mu bombu

Privođenje optuženog Milišića

Piše: P. MUCOVIĆ

10.11.2018

Ranko Jovanović, sudija Osnovnog suda u Trebinju, osudio je na petogodišnju zatvorsku kaznu Miroslava Milišića (31) iz Trebinja, koji je u junu ove godine punih pet sati držao kao taoce svoje dvoje djece od 11 i devet godina, prijeteći da će ih raznijeti ručnom bombom.

Napeti pregovori

Milišić je prije nekoliko dana s tužiocem Okružnog tužilaštva Trebinje sklopio sporazum o priznanju krivice, koji je sada prihvaćen. U kaznu je uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru. Milišić je upućen na izdržavanje kazne u Kaznenopopravni zavod Foča.

Milišića, koji se na ovaj čin odlučio zato što ga je napustila supruga s bebom, nakon višesatnih neuspješnih pregovora, savladao je punac, koji je skočio na njega sleđa i oteo mu bombu. Na taj način je izbjegnuta tragedija velikih razmjera. Kako nezvanično saznajemo, Milišića supruga nije teretila i nije postavila imovinskopravni zahtjev.  

Sve je počelo 4. juna u 8.10 sati, kad se Milišić zabarikadirao u porodičnoj kući, gdje je kao taoce držao svoju djecu. Izričito je tražio da mu se vrati supruga. Poručio je da će, ukoliko se ne udovolji njegovom zahtjevu, ubiti i sebe i djecu. Situacija se dodatno zakomplicirala kad je nedugo poslije, zagrljen s djecom, krenuo prema gradu dok je u ruci stiskao bombu. 

Na mjestu događaja, osim pripadnika Policijske uprave Trebinje i pregovaračkog tima, bila je i ekipa Hitne pomoći te Tvrdos Porfirije, predstavnik Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske i jeromonah manastira, koji je pokušao da smiri Milišića. I Milišićev brat pokušavao je da razgovara s njim, ali je svaki pokušaj u tim teškim trenucima bio neuspješan, jer je on tražio isključivo suprugu.  

Policija, građani i porodica optuženog na mjestu događaja

U međuvremenu je stigao i njegov punac. Prema nezvaničnim saznanjima, i njemu je, baš kao i supruzi, savjetovano da ne prilazi bombašu. No, hrabri punac ipak se sleđa prišunjao zetu, skočio na njega i oteo mu bombu. U akciju su odmah stupili trebinjski policajci, koji su stavili lisice na ruke pomahnitalog Milišića te ga sproveli u prostorije Policijske uprave Trebinje. Tako je drama okončana tog dana u 12.40 sati.

Mališani spašeni

Djeca su odmah zbrinuta u Općoj bolnici Trebinje. Nisu im konstatirane povrede, osim što su traumatizirana. Pripadnici Civilne zaštite deaktivirali su eksplozivnu napravu.

Prijavljivala porodično nasilje 

Miroslava Milišića supruga je, prije talačke krize, napustila i prijavila porodično nasilje. Policija je ranije u više navrata izlazila na intervencije, ali ga obično nije zaticala u kući.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.