ITALIJA

Policija traga za Srbijancem: Sumnja se da baš on čuva ukradeni nakit iz Venecije

Pravdi su privedeni Srbijanac Goran Petrović i Vinko Tomić iz BiH, za kog se sumnja da je organizator spektakularne pljačke, te Hrvati Vladimir Đurkin, Želimir Grbavac i Zvonko Grgić

Filmska pljačka Duždeve palače u Veneciji

Blic.rs

13.11.2018

Hrvatska i italijanska policija intenzivno tragaju za Draganom Mladenovićem, Srbijancem za kog se sumnja da čuva nakit vrijedan tri miliona dolara koji je ukraden iz Duždeve palače u Veneciji. 

Do sada su uhapšena četvorica Hrvata, među kojima je i jedan koji ima državljanstvo BiH, i jedan Srbin zbog sumnje da su kao članovi organizirane grupe "Pink Panter" ukrali dragocjenosti.

Pravdi su privedeni Srbijanac Goran Petrović i Vinko Tomić iz BiH, za kog se sumnja da je organizator spektakularne pljačke, te Hrvati Vladimir Đurkin, Želimir Grbavac i Zvonko Grgić.

Nakit je ukraden 3. januara iz privatne kolekcije vrijednih indijskih artefakata katarskog šeika Hamada bin Abdulaha el-Tanija koja je bila izložena u Veneciji u Duždevoj palači na izložbi pod nazivom "Blaga mogula i maharadža".

Ipak, italijanski tužilac je izrazio sumnje da će uopće pronaći ukradene dragocjenosti.

- Mnogo vremena je prošlo od krađe, a nade da se pronađe nakit nisu velike - kazao je venecijanski tužilac Bruno Čerči (Cherci).

Zanimljivo je da su lopovi ostavili deset puta skuplju ogrlicu, a istražitelji pretpostavljaju da su time htjeli da onemoguće da se odmah nakon paljenja alarma uoči gdje je i šta je ukradeno.

Usto, italijanska policija pretpostavlja da su lopovi imali pomagača insajdera, ženu zaposlenu u palači, koja je ostavila otvorenu vitrinu da bi se alarm aktivirao što kasnije, a lopovi lakše došli do svog plijena.

Ona je Italijanka i privedena je na saslušanje, navode strani mediji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.