KRIMINAL

Velika policijska akcija u 11 gradova u Srbiji: Uhapšeno 20 osoba, oštetili budžet za milion eura

Osumnjičeni se terete da su počinili krivična djela primanje mita, davanje mita, trgovina utjecajem, zloupotreba službenog položaja, prevara u privrednom poslovanju

Akcije su provedene u 11 gradova. Blic.rs

Blic.rs

16.11.2018

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji s Poreskom policijom i nadležnim tužilaštvima, u prethodna tri dana su u više odvojenih akcija uhapsili 20 osoba, dok su protiv još 15 osoba podnesene krivične prijave u redovnom postupku.

Oni se sumnjiče da su u periodu od 2013. godine do danas izvršili više krivičnih djela kojima su oštetili budžet Srbije, Republički fond PIO i druga pravna lica u ukupnom iznosu od oko milion eura, saopćio je MUP.

Akcije su provedene na teritoriji Novog Sada, Čačka, Jagodine, Pančeva, Zrenjanina, Zaječara, Sremske Mitrovice, Vrbasa, Aranđelovca, Smedereva i Požarevca.

Osumnjičeni se terete da su počinili krivična djela primanje mita, davanje mita, trgovina utjecajem, zloupotreba službenog položaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, prevara u privrednom poslovanju, falsificiranje isprave, nedozvoljen promet akciznih proizvoda, neovlašteno bavljenje određenom djelatnošću, navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, falsificiranje službene isprave i porezna utaja.

Sumnjiče se da su u periodu od 2013. do danas izvršili više krivičnih djela. Ilustracija

Također, pripadnici MUP-a, Odjeljenje za borbu protiv korupcije, a po nalogu Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su D. V. (62), rukovodioca u inspekciji rada u Zaječaru, i D. P. (64) i V. V. (46), zaposlene u inspekciji, zbog postojanja sumnje da su izvršili više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja i primanje mita.

Osim njih, uhapšeni su i R. M. (73), odgovorno lice preduzeća "Mega zaštita", zbog postojanja sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja odgovornog lica, i M. R. (59), odgovorno lice u preduzeću "Bioenergi point", zbog postojanja sumnje da je počinio krivično djelo davanje mita.

Uhapšeni D. V., D. P. i V. V. su osumnjičeni da su u dužem vremenskom periodu primili mito u vidu novca u ukupnom iznosu od 28.000 dinara (oko 230 eura) i 500 eura, ali i u vidu poklona i usluga, poput ogrjevnog drveta, betonskih kanala, besplatnih ljekarskih pregleda u privatnim ordinacijama da ne bi izvršavali službene radnje poput podnošenja prekršajnih prijava, vršenja inspekcijskog nadzora i drugo.

Osim uhapšenog M. R., prema nalogu nadležnog tužilaštva, zbog sumnje da su počinili krivično djelo davanje mita podnesene su krivične prijave i protiv 29-godišnjeg muškarca, odgovornog lica ugostiteljkog objekta "54", zatim 40-godišnjeg muškarca i 38-godišnje žene, odgovornih lica u taksi udruženjima "Žuti taksi" i "Crveni taksi Papi", i 37-godišnjeg muškarca, odgovornog lica "Gradnja Radosavljević".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.