STRAVIČNO

Engleska tinejdžerka se ubila zbog komentara na društvenim mrežama

Puna istraga provest će se naknadno kako bi se utvrdile sve okolnosti koje su dovele do tragične smrti ove djevojke

Sjećanje na Triksi Hart / Remembering Trixie Hart. Facebook

Index.hr

20.11.2018

Tinejdžerka(16) iz Velike Britanije, prema tvrdnjama njene bake, ubila se jer više nije mogla podnositi vrijeđanje kojem su je na društvenim mrežama izlagali vršnjaci, ali i njihovi roditelji, piše "Daily Mail".

Triksi Hart (Trixie) iz Kornvala, koja se dvaput natjecala kao pjevačica u emisiji "Britain's Got Talent", navodno je bila žrtva internetskog zlostavljanja, a njena porodica tvrdi da su je maltretirali zbog njenog alternativnog stila odijevanja i ljubomore na njen glas.  

Porodica je ispričala kako su je često nalazili uplakanu ispred računara zbog odvratnih stvari koje su ljudi na internetu pisali o njoj.

Njena baka Ejpril Gan (April Gunn) rekla je da su je napadali vršnjaci, ali i njihovi roditelji, te da se Triksi više nije mogla nositi s anksioznošću koju joj je "stravično" maltretiranje uzrokovalo.

Puna istraga provest će se naknadno kako bi se utvrdile sve okolnosti koje su dovele do tragične smrti ove djevojke.

Njena porodica ispisala ju je iz škole koju je pohađala i podučavala ju je kod kuće kako bi je zaštitila od neprestanog maltretiranja - ali ono se samo nastavilo online.

- Bila je jako neshvaćena i izložena internetskom zlostavljanju. Nisu to bila samo djeca već i njihovi roditelji, a pisali su joj stvarno užasne stvari. Nazivali su je fufom i govorili joj da je ružna rekla je  njena baka.

Baka je istaknula da je Triksi sve te komentare uzimala k srcu i da je zbog toga često plakala. Nije pomoglo ni kad je obrisala profile na društvenim mrežama. 

- Izbrisala je Facebook profil, ali pritisak neznanja postao je gori od pritiska znanja o tome što pišu o njoj - objasnila je ona.

- Lako im je sjediti i pisati te grozne komentare. Oni ne shvaćaju da sam ja stvarna jer ne vide moje suze - prenijela je baka njene riječi. 

Otkrila je da je njena unuka već ranije imala psihičkih problema koje su ti komentari samo pogoršali. 

- Društvene mreže nisu uzrokovale njene probleme, ali sigurno nisu pomogle njenoj depresiji i mentalnoj nestabilnosti - dodala je.

Nije se baš uklapala u svoju grupu vršnjaka... Oni su je smatrali preintenzivnom jer je takva i bila. Bila je strastvena oko svega što joj je bilo zaista bitno. To je bio teret za mladu osobu. Školski život nije bio sjajan kad je postala starija. Bila je meta bullyinga (zlostavljanja). Nije se mogla nositi s tim -  rekla je Gunn za BBC Kornval. 

Njenoj porodici najteže je palo to što je Triksi isplanirala samoubistvo. Tog kobnog jutra u septembru ove godine pričekala je da njena majka ode na posao, istuširala se, našminkala i oduzela sebi život.

- Svaki dan joj je bio težak. Bila je umorna od pokušavanja - zaključila je baka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.