TRAVNIK Policija izuzela određenu dokumentaciju

Godinu i po nakon smrti Gabrijela Trbare: Izgorio vezan za krevet, roditelji tužili Bolnicu

Ilija i Kata Trbara svjedočili u Općinskom sudu

D. PUCAR
26.11.2018 23:19

Kata i Ilija Trbara: Ići ćemo do kraja

Godinu i po nakon požara na Odjelu neurologije i psihijatrije Bolnice u Travniku, roditelji pacijenta Gabrijela Trbare, koji je 19. aprila 2017. u 3.30 sati nastradao vezan za bolnički krevet, još vode pravnu bitku kojom traže zadovoljštinu zbog, kako smatraju, teškog propusta osoblja Bolnice. 

Gabrijel Trbara podlegao je povredama devet dana poslije u Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Dali izjave

Kako nam je kazao Ilija Trbara, otac pokojnog Gabrijela, na ročištu održanom u utorak u Općinskom sudu u Travniku svjedočili su on i njegova supruga Kata.

- Tužba ide svojim tokom, mi smo dali iskaze. Žena nije mogla izdržati pa je izašla. Strašno je to što se dogodilo i neko treba odgovarati - rekao je Trbara.

  • Gabrijel Trbara: Bio psihički bolesnik
    Gabrijel Trbara: Bio psihički bolesnik

S advokaticom koja vodi slučaj, kaže, još nije stigao razgovarati.

- Otići ću u ponedjeljak da vidim šta dalje. Mi smo odlučni ići do kraja - kazao je Trbara.

Uskoro će, kaže, godinu i po od smrti njegovog sina, a gubitak porodici niko ne može nadoknaditi.

Izuzeti dokazi

Podsjetimo, policija je nakon požara, prema nalogu Tužilaštva, izuzela određenu dokumentaciju, kao i materijalne dokaze koje su poslali na vještačenje.

Ovaj slučaj otvorio je Pandorinu kutiju postupanja medicinskog osoblja prema pacijentima u bolnicama širom zemlje, zbog čega je podigao i mnogo medijske prašine u Bosni i Hercegovini, ali i regionu.

Obavijestili policiju

Iz Bolnice Travnik policiji su 19. aprila prošle godine u 3.30 sati prijavili da je došlo do samozapaljenja pacijenta. Nakon obrade u Bolnici u Travniku, Trbara je s teškim opekotinama ruku i stomaka poslan u Kliniku za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS-a, gdje je do 27. aprila bio priključen na aparate za vještačko disanje. Ljekari su mu, kako su tada kazali roditelji, amputirali dio desne šake. Iz Bolnice u Travniku kazali su da je u požaru povrijeđen i jedan njihov zaposlenik.

NA VRH