VALJEVO Zločin u stacionaru KPZ-a

Stravično ubistvo u zatvoru: Maloljetnik zaklao starca slomljenom kašikom

Tinejdžer odranije poznat po sklonosti samopovređivanju i povređivanju osoba koje su u njegovoj blizini

Srpskainfo.com / Blic.rs
26.11.2018 17:46

Kaznenopopravni zavod za maloljetnike u Valjevu

Foto: RAS Srbija

Tinejdžer K. J. (17) iz Beograda usmrtio je ubodom slomljene kašike u vrat starca B. D. (83) iz okoline Uba, dok su se nalazili u bolničkoj sobi Kaznenopopravnog zavoda za maloljetnike u Valjevu, saznaje "Blic.rs". 

Ubistvo se dogodilo u noći između subote i nedjelje u stacionaru valjevskog zatvora, gdje su se K. J. i njegova žrtva, obojica na izdržavanju zatvorske kazne, nalazili na liječenju.

Svjedoka, kako se saznaje, nije bilo jer su u vrijeme zločina trojica osuđenika, koji su se također nalazili u bolničkoj sobi, spavala.

– U snu je, po svemu sudeći, bio i B. D., koji je usmrćen tako što ga je, praktično, K. J. preklao slomljenom kašikom. Starac je, po svemu sudeći, nasumična žrtva tinejdžera koji je bio dugogodišnji štićenik Doma za za nezbrinutu djecu "Moša Pijade" u Beogradu, a u valjevskom KPZ-u se nalazio na izdržavanje dvogodišnje kazne zbog teških krađa.

Naime, tinejdžer je odranije poznat po sklonosti samopovređivanju i povređivanju osoba koje su u njegovoj blizini, kao posljedica psihičke bolesti i trauma iz djetinjstva. On i B. D. tokom izdržavanja kazne nisu bili u kontaktu niti su u isto vrijeme smješteni u bolničku sobu, tako da se isključuje mogućnost nekog međusobnog sukoba kao povod za nasumučni napad, koji se završio smrću starca – objašnjava izvor "Blica" iz istrage.

K. J. je prije Doma za nezbrinutu djecu odrastao u hraniteljskim porodicama, s obzirom na to da mu je i majka bila osuđena na zatvor, i to kao saučesnik u ubistvu rođenog sina, brata K. J, koga je zlostavljao muškarac s kojim je vanbračno živjela. 

Ubijeni B. D. je bio na izdržavanju kazne u zatvoru, u koji dolaze i punoljetni osuđenici sa kaznom do godinu zatvora s područja Viših sudova u Valjevu i Užicu.

NA VRH