BEOGRAD

Darko Šarić osuđen na 15 godina u ponovljenom postupku za šverc kokaina

Status svjedoka saradnika imalo je troje okrivljenih, s devetero okrivljenih je zaključen sporazum o priznanju krivice

Šarić: Trgovao drogom iz Južne Amerike. Arhiv

Avaz.ba

10.12.2018

Vijeće Specijalnog suda u Beogradu proglasilo je Darka Šarića krivim u ponovljenom postupku za šverc više od pet i po tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Prvobitnu odluku kojom je kažnjen na 20 godina zatvora Apelacioni sud je ukinuo. Šarić je osuđen na 15 godina zatvora za šverc kokaina. 

U nedavno iznesenoj završnoj riječi Tužilaštvo je zatražilo ponovo maksimalnu kaznu za Šarića i druge okrivljene i navelo da su zaradili 47 miliona eura prodajom kokaina. Kao dokaze predstavilo je, kako je navelo, brojne prisluškivane razgovore, šifrarnik za komunikaciju, kao i knjigovodstvenu knjigu za novac od droge.

Status svjedoka saradnika imalo je troje okrivljenih, sa devetero okrivljenih je zaključen sporazum o priznanju krivice, a troje optuženih je oslobođeno optužbe.

Odbrana Šarića tražila je oslobađajuću presudu, tvrdeći da nema dokaza da je organizirao neku kriminalu grupu za šverc droge.

On je, osporavajući svjedoke saradnike, za najvažnijeg od njih rekao da je bogato nagrađen da ga "lažno optuži". U podizanje optužnice, branio se Šarić, umiješala se tadašnja vlast.

Apelacioni sud je odlukom kojom je slučaj vratio na ponovno suđenje ocijenio da je Vijeće Specijalnog suda propustilo da "bliže odredi i opiše koje radnje su okrivljeni ponaosob poduzeli".

Učinjena je, smatra, i bitna povreda krivičnog postupka jer je u Vijeću bio sudija koji je ranije odlučivao o potvrđivanju optužnice.  

Optužnica protiv Šarića podnesena je 2010. i njom su inicijalno bila obuhvaćena 24 optužena, dok je on još bio u bijegu, a nakon nje je podneseno još pet optužnica.

Tužilaštvo tereti Šarića kroz više spojenih optužnica za period od 2008. do 2009. godine. Prva optužnica podignuta je za šverc više od pet i po tona kokaina koje je, tvrdi Tužilaštvo, namjeravao da krajem 2009. prebaci brodom u Evropu iz Argentine i Brazila.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.