SARAJEVO Nastavljeno suđenje automafijašima u predmetu "Volan"

Najatraktivnija vozila bila su sa stranim registarskim oznakama

Istragom su identificirali grupe po lokacijama djelovanja – paljanska, sokolačka, Ilidžanska te hercegovačka grupa

A. Ka.
13.12.2018 16:43

Optuženi ispred Suda BiH

Foto: A. Kapo

Saslušanjem Milana Božića, penzionisanog sarajevskog policajca, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje automafijašima u predmetu "Volan", a koji se terete za višemilionske krađe vozila. 

Božić je u nastavku svjedočenja rekao da su pravili analize tokom kojih su utvrdili da su automafijašima najatraktivnija bila vozila sa stranim registarskim oznakama, takozvani stranci. Istim analizama došli su do zaključka da je dosta oštećenih, koji su tvrdili da su sami našli vozila, zapravo platili otkup. Lokacija većine zaista pronađenih vozila bila je području Istočnog Sarajeva.

Istragom su identificirali grupe po lokacijama djelovanja – paljanska, sokolačka, Ilidžanska te hercegovačka grupa. Božić je pojasnio da je akcija ''Volan'' bila nastavak akcije ''Trebević'' jer nisu ustanovili krajnju destinaciju vozila.

Tako su istražitelji utvrdili da su u krađama na svim područjima vozila išla prema dvije osobe – Zoranu Mirjaniću i Bojanu Staševiću.

Stašević je imao ulogu da preuzme vozila te ih preda u ruke Mirjaniću, koji ih je, preko ilegalnih i neobilježenih graničnih prijelaza kod Rudog i Višegrada, prevozio u Srbiju. 

NA VRH