MAFIJA

Surova likvidacija s potpisom narkokartela

Ubica izrešetao Čubrilovića iz “škorpiona”

Uviđaj nakon profesionalne likvidacije u Banjoj Luci

Piše: O. MATAVULJ

14.12.2018

Tri godine su prošle od mafijaške likvidacije u kojoj je u centru Banje Luke ubijen Nebojša Čubrilović (33), osuđivani krijumčar kokaina iz Ljubljane, a počinioci još nisu otkriveni.

Klasična “sačekuša”

Čubrilović je ubijen 1. oktobra 2015. godine u “sačekuši” u Gundulićevoj ulici. Kobne noći, Audijem se vraćao u stan u Banjoj Luci, gdje se krio od slovenskog pravosuđa, koje je za njim raspisalo potjernicu zbog sumnje da je učestvovao u međunarodnom švercu više stotina kilograma kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Ubica ga je u zasjedi čekao u susjednom dvorištu, sakriven iza betonske ograde, i nakon što je Čubrilović krenuo prema ulazu u stan, u njega je ispalio više hitaca, najvjerovatnije iz "škorpiona". Tri su ga metka pogodila u leđa, probila mu srce i oba plućna krila, a jedan ga je pogodio u ruku.

Nakon likvidacije, na noge je podignuto cijelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, ali je ubica umakao. Iako se zločin dogodio u veoma prometnoj ulici oko 23 sata, svjedoka ubistva nije bilo. Stanari zgrade čiji prozori i balkoni imaju pogled ka mjestu zločina, ispričali su da su čuli pucnjavu, ali na to nisu obraćali pažnju.

Čubrilović je u Sloveniji osuđen na 18 mjeseci zatvora kao član kriminalne grupe koja je 2012. prošvercovala 50 kilograma kokaina iz Brazila u Evropu.

U vrijeme ubistva, bio je pod istragom zbog krijumčarenja više stotina kilograma kokaina, koji je, zbog kvara na brodici "Ocean I", bačen u more. Zbog opterećenja, na brodici je, navodno, stotinama milja od obale pukao jarbol pa je posada morala da traži pomoć teretnog broda "Good Hope Max".

Droga u moru

Cijela posada prešla je na teretnjak, a u strahu da ne budu otkriveni, kokain su bacili u more. To su snimili mobilnim telefonima kao dokaz da droga nije ukradena, ali su istražitelji došli u posjed tih snimaka i pokrenuli su opširnu istragu.


Čubrilović radio za južnoameričke kartele

Njome je obuhvaćeno 29 osoba, a među njima je bio i Čubrilović, koji je, znajući da mu se sprema hapšenje, pobjegao u Banju Luku, jer ima državljanstvo BiH, koje ga štiti od izručenja.

Istragu u ovom predmetu vodi Uprava za organizirani i teški kriminalitet MUP-a RS, a pomagali su je slovenska policija i američka DEA. Ubistvo je pripisano profesionalcu, u fokusu istrage su narkokarteli, ali o počiniocima i dalje nema traga.

Hapšenja bez osumnjičenog

U okviru istrage do sada je saslušano više osoba. Ministarstvo unutrašnjih poslova RS raspisalo je međunarodne potrage za nekolicinom, jer istražiteljima nisu bili dostupni. Prema tim potragama, najmanje tri osobe su uhapšene na graničnim prijelazima u BiH, ali niko nije imao status osumnjičenog i svi su poslije ispitivanja pušteni na slobodu.

Nestali milioni?

Mjesecima nakon ubistva Nebojše Čubrilovića u medijima se pojavila informacija da su iz njegovog unajmljenog stana misteriozno nestala čak četiri miliona eura. Porodica ubijenog o tome se nije oglašavala u medijima, dok je MUP RS cijelu priču demantirao.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.