CRNA HRONIKA

U Novom Sadu uhapšena braća Bjelotomić, koji su s Grujićem opljačkali banku u Drvaru i ranili policajca

U banku su upali u 7.30 sati naoružani automatskim puškama

Bjelotomići i Grujić: Bila raspisana Interpolova potjernica

M.Sm.

20.12.2018

Kosta Bjelotomić zvani Bato (34), njegov brat Jovan (21) iz Drvara, osumnjičeni da su, zajedno s Nikolom Grujićem (23), 3. marta prošle godine u jutarnjim satima opljačkali „Intesa Sanpaolo banku“ u Drvaru iz koje su pobjegli s plijenom od tačno 383.940,72 KM, uhapšeni su u Novom Sadu. 

Za njima je bila raspisana Interpolova potjernica, dok je Grujić uhapšen koncem prošle godine, također, u Novom Sadu, sasvim slučajno, prilikom saobraćajne kontrole, dok se vozio na motociklu.

Oni su pljačku, koja je trajala svega četiri minute, pomno pripremili, a do banke su se dovezli u Audiju A4, crne boje, sa zatamnjenim staklima, na kojem su bile splitske registarske oznake ukradene s vozila u Livnu 26. februara.

U banku su, podsjetimo, upali, tačno u 7.30 sati, i to s maskama na licima, kapuljačama i tamnom odjećom te s rukavicama, naoružani dvjema automatskim puškama i pištoljem, i to neposredno nakon dolaska tri uposlenice i zaštitara.

Prethodno su, nakon što je jedna od uposlenica isključila alarme za trezor i ulazna vrata, razbili gornje staklo na vratima da bi ušli u objekt. Potom su, uz prijetnju oružjem, prisilili uposlenice, od kojih su jednu i udarili, da otključaju trezor te da unesu šifre za otključavanje bankomata, a onda im zaprijetili da u dvije torbe trpaju novac, nakon čega su im naredili da legnu na pod.

Nakon što se ispred banke pojavila policijska patrola, u objektu banke se prolomilo: „Jovane, evo policije, ostavi siću!“, nakon čega je uslijedio vatreni obračun, pri čemu je teško ranjen policajac Žarko Bošnjak.

Pljačkaši su se dali u bijeg u Audiju, kojim su se dovezli, a koji je potom zapaljen pronađen na prijevoju Oštrelj, u kojem su nađene dvije automatske puške.

Nađene puške, saznajemo, policiju su dovele do M. K. iz Drvara, koji ih je nabavio za Kostu, a koji je od njega tražio da mu nabavi strane ili hrvatske registarske tablice. Također, istražitelji su ušli u trag i osobi koja je braći Bjelotomić u Bihaću prodala Audi A4.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.