AVAZ SAZNAJE Potvrđena optužnica protiv Sabahudina Velića

Krajiški kanibal proglašen neuračunljivim

Majku Nasihu usmrtio sjekirom pa danima jeo njeno tijelo, a ostatke zakopao

B. CERIĆ
22.12.2018 18:20

Privođenje Sabahudina Velića u septembru ove godine

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona kojom se krajiški kanibal Sabahudin Velić (33) iz Bosanske Krupe tereti za ubistvo majke Nasihe (60), koju je usmrtio sjekirom, a potom jeo dijelove njenog tijela.

Ulaganje prigovora

Predsjednica Kantonalnog suda u Bihaću Fata Nadarević pojasnila je da je u toku postupak ulaganja prigovora na optužnicu.

- Tim vještaka rekao je da je krivično djelo počinio u stanju neuračunljivosti i, u skladu s tim, neće se uzimati izjava u pogledu izjašnjenja o krivici - kazala nam je predsjednica Nadarević.

  • Nadarević: Postupak u toku
    Nadarević: Postupak u toku

Nakon što budu riješeni prigovori, slijedi takozvani skraćeni postupak, u kojem će se Veliću, najvjerovatnije, izreći mjera obaveznog psihijatrijskog liječenje i čuvanja u medicinskoj ustanovi.  Velić je trenutno u pritvoru bihaćkog zatvora “Luke”, gdje je pod stalnim nadzorom ljekara Kantonalne bolnice u Bihaću, tačnije neuropsihijatra, dr. Edina Bašagića, koji mu daje terapiju.  

- Iz zatvora do sada nisam dobila nikakvu informaciju da je pritvorenik pravio probleme - kaže Nadarević.

Kanibalizam kakav nije zapamćen na ovim prostorima, otkriven je kad se Velić 14. septembra sam predao policiji u Sarajevu te mirno saopćio šta je uradio sa majkom.

Četiri džina

Inspektori su sa zaprepaštenjem slušali njegovu ispovijest o tome kako je desetak dana sjekao, pekao i jeo dijelove tijela nesretne žene, dok je ostatak raskomadao i zakopao na različitim lokacijama oko kuće u naselju Baštra kod Bosanske Krupe.

Sabahudin je izjavio da je pod utjecajem crne magije, takozvanih sihira, te da su mu četiri džina dolazila pred oči i da su mu naredili da to učini! Istražitelji Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona prekopavali su s nekoliko bagera okolicu kuće Velića i širi lokalitet te pronašli dijelove tijela nesretne žene.

 
  • Policija i mještani ispred kuće Velića
    Policija i mještani ispred kuće Velića

Prinio žrtvu

Velić je dok je saslušavan u Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona kazao da je, prije majke, zaklao svog psa. Plakao je dok je pričao kako je iskasapio psa, ali nije pokazivao emocije kad je govorio o ubistvu majke. Hladno je pojasnio da je majku ubio da bi prinio žrtvu.

NA VRH