UPOZORENJA

Dovoljan je trenutak nepažnje da se završi u ambisu

FUCZ i GSS naglašavaju da pravila ponašanja u prirodi ne treba ignorirati te da treba ozbiljno shvatiti upute i upozorenja spasilaca

Spasilačke službe u dramatičnim akcijama

Piše: Dž. BULBUL

24.12.2018

Iako mnogima provođenje vremena na bijelim stazama predstavlja poseban užitak i odličnu rekreaciju, iz Federalne uprave civilne zaštite i Gorske službe spašavanja Sarajevo naglašavaju da propisana skijaška i pravila općeg ponašanja u prirodi ne treba ignorirati te da treba ozbiljno shvatiti upute i upozorenja spasilačkih službi.

Označene staze

Spasioci tvrde da su najčešći razlog nesreća na planinama ljudska nepažnja i neopremljenost. Fahrudin Solak, direktor FUCZ, kaže da mnogi, očito, nisu svjesni kakve sve opasnosti vrebaju na planinama te da svake godine upozoravaju građane kako se ponašati na planinama i pozvati pomoć.

- Postoje pravila na skijalištima i, općenito, na planinama koja se moraju poštivati. Staze su označene i u vrijeme zime i skijaške sezone treba se kretati isključivo samo njima. Ne možete se ljetnim stazama kretati zimi ne samo zbog klizavosti nego i zbog mogućnosti lavine. Posebna pažnja se treba obratiti na vremenske uvjete i godišnje doba kako bi se znalo koju stazu koristiti. Svjedoci smo nesreća koje su se dogodile zbog nepoštivanja propisa. Oznake na planinama moraju se poštovati – pojašnjava Solak.


Solak: Pravila se moraju poštovati

Naglašava da građani posebnu pažnju trebaju obratiti na table za minska polja te da ne nikako ne idu iza njih.

- Ako se i desi da slučajno uđu u minsko polje, upozoravamo građane da ništa ne poduzimaju, odnosno da se ne kreću nego samo da pozovu pomoć. Imali smo vježbe i aktivnosti s GSS-om, Oružanim snagama i radnicima u javnim preduzećima kako da napravimo adekvatan odgovor na nesreću - rekao je Solak.

Pratiti prognozu

Edin Zametica iz GSS stanice Sarajevo upozorio je sve one koji kreću na manje ili veće pohode na planine i planiraju boraviti na otvorenom u zimskom vremenu, da prate vremensku prognozu koja je najavljena za taj dan.

- Ako nam govori da će biti velikih padavina ili puhati jaki vjetrovi, obavezno je smanjiti odlaske na otvoreno. Kretati se samo na uređenom dijelu terena. Obuća i odjeća moraju biti kvaliteti, misli se na duboke čizme, kape, rukavice, nepropusnu garderobu. Planinarima savjetujemo da u ruksacima nose presvlake, rezervnu garderobu, kabanice u slučaju jačih vjetrova ili kiša, energetsku čokoladu, sendvič, vodu, termosice čaja. S obzirom na to da je dan zimi kraći, obavezne su baterijska lampa i šibica – naveo je Zametica.


Zametica: Adekvatna oprema

Dežurni brojevi

Edin Zametica iz GSS-a Sarajevo potcrtao je da građani na planinu nikada ne idu sami nego samo sa pratiocem ili ekipom.

- Ako se desi nesreća, morate računati na svog pratioca, da jedno drugom možete pomoći ili da taj drugi pozove pomoć. Uvijek na raspolaganju stoji GSS stanica Sarajevo. Pozovite na broj 121 ili 062/654-456 – istaknuo je Zametica.

Između Igmana i Bjelašnice: Skijašica pala u provaliju 

Nesreća koja se krajem marta 2017. dogodila između Igmana i Bjelašnice, digla je na noge više od stotinu spasilaca, koji su u dramatičnoj utrci s vremenom uspjeli spasiti iz provalije skijašicu Idu Keškić (29).

Ona je teško povrijeđena tokom skijanja na lokalitetu Velika Vlahnja na Igmanu, a iz provalije su je izvukli pripadnici Federalne uprave civilne zaštite i spasioci Gorske službe spašavanja. Sretne okolnosti su bile da je vrijeme na planinama bilo stabilno te je helikopter Oružanih snaga uspio prići mjestu nesreće, odakle je djevojka evakuirana u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.


Povrijeđena 29-godišnjakinja hitno transportirana helikopterom

Na planini Prenj: Zeničanin pao s visine od 50 metara  

Zeničanin Armin Gazić (27) pao je 28. februara 2014. godine s velike visine na lokalitetu Skok na planini Prenj. U nesreći je zadobio frakturu desne podlaktice i desne natkoljenice te povredu drugog vratnog pršljena.

Helikopterom Oružanih snaga BiH prevezen je u Sarajevo. Hospitaliziran je u Klinici za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Gazić se popeo na stijene i pao s visine od 50 metara.


Trenutak kad su Armina helikopterom prevezli u Sarajevo

Tragedija u pohodu na Kotlove: Dragi Novaković poginuo spašavajući planinarku  

Sarajevski aplinista Dragi Novaković (27) poginuo je 7. februara 2016. dok je spašavao planinarku Anisu Šerak, koja je tom prilikom teško povrijeđena i preživjela je nesreću.

Krećući se od Opservatorija, najvišeg vrha Bjelašnice (2.067 metara nadmorske visine), na lokalitetu Kotlovi, gdje je tlo bilo potpuno prekriveno ledom, planinarka Šerak okliznula se prema provaliji koja je duboka skoro 350 metara. Novaković je pokušao da je zadrži, ali ih je, nažalost, led s nadmorske visine od 2.000 metara sunovratio niz liticu prema kotlu na 1.600 metara nadmorske visine.



Dramatični prizori akcije spašavanja 7. februara 2016.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.