KRIMINAL

Drugove pozvao na ručak, pa im namjestio ubistvo

Austrijski mediji i jučer su špekulirali da bi upravo mladić koji je uoči pucnjave sjedio s Roganovićem i Vilotijevićem mogao biti ključ za rješavanje ovog slučaja

CDM

CDM/ Dan

25.12.2018

Na osnovu fotografije koju je austrijska policija dostavila kolegama iz Srbije, utvrđen je identitet osobe koja je bila u društvu s Novljaninom Vladimirom Roganovićem i Nikšićaninom Stefanom Vilotijevićem u momentu kada je pucano na njih. 

Uz fotografiju, do koje je ''Dan'' došao, srbijanskoj policiji su poslani podaci iz lažnih dokumenata koji slove na ime Danijel Milićević.

Istražitelji u Beču vjeruju da je upravo ta osoba pozvala Roganovića i Vilotijevića na ručak u restoranu ispred kojeg im je napravljena sačekuša u kojoj je Novljanin ubijen, a Nikšićanin ranjen. Međutim, inspektori bečke policije još nemaju materijalni dokaz da je on povezan s ovim zločinom.

Ministar srbijanske policije Nebojša Stefanović izjavio je jučer da je austrijska policija pohvalila srbijanske kolege zato što su brzo reagirale na njihov zahtjev za pomoć u rasvjetljavanju ubistva Vladimira Roganovića u Beču.

- Dali smo kolegama iz Austrije jedan od mogućih pravaca za rasvjetljavanje ovog slučaja i dobili smo zahvalnicu austrijske policije na brzoj reakciji - rekao je Stefanović.

On je precizirao da je srbijanska policija kolegama iz Austrije dala informacije o pravom identitetu jedne osobe koja je imala falsificirane dokumente.

Austrijski mediji i jučer su špekulirali da bi upravo mladić koji je uoči pucnjave sjedio s Roganovićem i Vilotijevićem mogao biti ključ za rješavanje ovog slučaja. Navodno, on je na saslušanju kazao da su ga Roganović i Vilotijević pozvali da se nađu u centru Beča, ali su listinzi pokazali da je taj sastanak organizirao on. 

- Pretpostavlja se da su ta trojica muškaraca ručala u poznatom restoranu „Figlmiler”, hramu bečkih šnicli, a da su ih ubice čekale ispred - objavio je italijanski portal na njemačkom jeziku "Stol".

Jedan svjedok je rekao da su trojica muškaraca zajedno izašla iz restorana. 

Ruski turista koji se zatekao u jednoj prodavnici u blizini čuo je hice i vidio kako prolaznici bježe. U pasažu su ostala dvojica ustrijeljenih, dok je treći čovjek pokušao da priča s njima. Taj ruski turista je razaznao riječi na nekom slovenskom jeziku „brate, brate” - prenijele su agencije.  

Također, objavljeno je da Vilotijević nije uhapšen zbog ubistva Roganovića, već zato što je za njim raspisana nacionalna potjernica. Pritvor mu je određen pošto je tužilac u Beču ocijenio da postoji bojazan od bijega. 

Inače, njegovo zdravstveno stanje je stabilno i oporavlja se u jednoj bečkoj bolnici. U istragu o ubistvu Vladimira Roganovića uključeni su i pripadnici crnogorske Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB).

Oni su u stalnoj komunikaciji s kolegama iz Srbije, BiH i Austrije.

Crnogorski ANB provjerava nekoliko osoba iz Crne Gore koje bi mogle imati veze sa zločinom u Beču.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.