KRALJEVO

Tinejdžer mučki udara vršnjaka u Domu učenika dok drugi navijaju: Ubit će te kao konja, udavit će te

Šestero učenika drugog razreda završilo je u četvrtak u policiji, gdje su nadležnima dali izjave o ovom slučaju

Vršnjačko nasilje u Kraljevu. Screenshot

Avaz.ba

27.12.2018

Šestero učenika drugog razreda Srednje šumarske škole u Kraljevu, koji su 24. decembra učestvovali u tučnjavi u Domu učenika srednjih škola u ovom gradu, završilo je u četvrtak u policiji, gdje su nadležnima dali izjave o ovom slučaju.

- Kada su u srijedu vaspitači saznali za ovaj događaj, brzo su odreagirali, ali su učenici tada u svojim izjavama naveli da su se samo šalili. Zbog ovog događaja u četvrtak je reagirala i kraljevačka policija, gdje su đaci zadržani da bi dali izjave - kaže Stevo Novaković, upravnik Doma učenika srednjih škola u Kraljevu.

Prema njegovim riječima, nijedan od učesnika u tučnjavi nije iz Kraljeva, već se radi o djeci koja Šumarsku školu u gradu na Ibru pohađaju iz drugih gradova u Srbiji.

- Od početka školske godine nismo imali nijedan zabilježen incident niti smo imali sličan događaj u godinama za nama. Protiv svih učesnika, dvojice đaka koji su učestvovali u tučnjavii, kao i protiv četvorice koji su tučnjavu mirno posmatrali i snimali, bit će pokrenut disciplinski postupak - dodaje Novaković.

I sami učenici Šumarske škole, međutim, jučer su bili u nevjerici zbog svega što se dogodilo. Kako su kratko rekli, u svakoj školi se desi da se đaci međusobno potuku, ali ovako nešto još nisu vidjeli. 

- Loše je što se ovako nešto dogodilo. Sam događaj baca ružnu sjenu na grad, ali i na samu vaspitnu ustanovu. Osuđujemo svaki vid nasilja, pa i ovo što se desilo. Takve učenika treba udaljiti iz obrazovnog sistema - rekao je jedan od učenika Šumarske škole u Kraljevu.

U Ministarstvu prosvjete Srbije kažu da su povodom ovog slučaja odmah kontaktirali školsku upravu u Kraljevu.

Da podsjetimo, na snimku koji se pojavio na internetu vidi se kako jedan vršnjak drugog tuče nogama, a zatim ga i baca na pod, a oni koji snimaju tučnjavu ohrabruju ovakvo ponašanje.

- Ubit će te ko konja, udavit će te! Udri ga, udri - čuje se na snimku, dok nasilnik krvnički udara skoro za glavu nižeg od sebe.

- Aaa, nemoj me dirati - zapomaže zlostavljani dječak, dok se "snimatelj" sladi.

- Aoo, ovaj ga ubi! Je l' ga tuk'o nekada ovako? "Bolje se digni, ubitće te tu!"

Žrtva viče: "Pljujem krv, pogledaj na pod", a siledžija bez milosti:

- Ne laži - i nastavlja da ga udara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.