TRAGEDIJA

Amerikanka godinama skrivala bolest svoje kćerke: Djevojka je umrla

Tužioci su zbog ovog slučaja podigli tužbu protiv majke po dvije tačke, prisilnog ubistva i ugrožavanja života i zdravlja djeteta

Djevojčici se stanje pogoršalo. Društvene mreže

24sata.hr

31.12.2018

Amber Hamšire (Amber Hampshire, 39) iz Ilinoisa suočena je s optužbama da je prouzrokovala smrt svoje kćerke Emili (Emily, 14), nakon što je utvrđeno da je prikrivala činjenicu da djevojka boluje od dijabetesa. Majka se sama predala policiji, javlja "Mirror".

Naime, djevojčici je 2013. godine dijagnosticiran dijabetes, ali njena majka nikad nije ispunila potrebne papire za izdavanje inzulina, već je pokušavala sakriti njeno zdravstveno stanje.

Kako se navodi, Emili je hitno hospitalizirana u bolnici "Cardinal Glennon" 1. novembra ove godine. Majka je medicinskom osoblju rekla da je Emili ove godine već liječena od upale pluća. Rekla je da je tada imala visok šećer, ali da joj nije trebao inzulin i da joj nikad nije propisan. No, majka nije dozvolila doktorima da dobiju medicinske podatke iz dječije bolnice u kojoj se Emili tada liječila. Djevojčici se stanje pogoršalo te je proglašena mrtvom 3. novembra u 16.09 sati.

Ipak, medicinsko osoblje bolnice naknadno je dobilo njenu dokumentaciju iz dječije bolnice u kojoj je pisalo da je djevojčici dijagnosticiran dijabetes u novembru 2013. godine. Navodno su i Emili i njena majka bile upoznate s tim.

U februaru 2018. godine Emili je hospitalizirana u dječijoj bolnici s upalom pluća i dijabetskom ketoacidozom te joj je propisan inzulin kao rutinski lijek nakon otpuštanja iz bolnice. Također, majci i Emili medicinsko osoblje objasnilo je sve što Emili kao dijabetičar treba raditi, koje su joj potrebe te su joj zakazali tri termina u bolnici. Međutim, Emili se nikad više nije pojavila, niti je podignut inzulin koji joj je propisan na recept. 

Nakon Emiline smrti, policija je pretražila majčin stan i pronašla neupotrijebljene brojne proizvode za dijabetičare, uključujući injekcije za inzulin, uređaj za kontrolu glukoze u krvi i dva neupotrijebljena seta "glukagona" za hitne slučajeve, koji su propisani za Emili. 

Tužioci su zbog ovog slučaja podigli tužbu protiv majke po dvije tačke, prisilnog ubistva i ugrožavanja života i zdravlja djeteta i prijeti joj do 14 godina zatvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.