ODŽAK

Upucan u leđa i potiljak pa zapaljen i zakopan

Ubice Ivice Barukčića nikada nisu uhvaćene, osuđen samo čovjek koji je pomagao u zakopavanju leša

Barukčić: Ubijen s tri hica

Piše: B. CERIĆ

11.1.2019

Ivica Barukčić (44) iz Odžaka ubijen je 2005. godine, a ovaj slučaj još se vodi kao nerasvijetljen. Iako je jedna osoba osuđena za pomaganje počiniocu, zvanično nije poznat izvršilac ili eventualni naručilac ubistva, a nikada nije pronađeno ni oružje kojim je ubijen.

Svježa humka

Nestanak Barukčića policiji u Odžaku prijavila je njegova supruga 12. jula 2005. godine. Njegov Mercedes dan kasnije je pronađen na području Modriče, a istragom je utvrđeno da je s njim posljednji kontaktirao Mato Dugonjić, ali njegovo saslušanje nije rezultiralo saznanjem o sudbini Barukčića.

Tek 2. avgusta policija je kod jedne vikendice na brdu Kadar nadomak Odžaka, na poziv vlasnika objekta, pronašla svježu humku u kojoj je bio Barukčićev leš zamotan u bijelu plastičnu foliju. Utvrđeno je da je Barukčić ubijen s tri hica u leđa i potiljak te da je njegovo tijelo zapaljeno pa zakopano.



Vozilo ubijenog nađeno u Modriči

Neposredno nakon otkrivanja leša uhapšen je Mato Dugonjić, koji je dugovao ubijenom izvjesnu količinu novca koju mu je on posudio uz kamatu. Posebnim istražnim radnjama došlo se do saznanja da je Dugonjić Barukčiću neposredno prije nestanka uputio SMS poruku da dođe njegovoj kući zbog vraćanja duga.

Manjak dokaza

No, Mate Dugonjić je samo priznao da je pomagao u sakrivanju tijela ubijenog, nakon što su, prema njegovom iskazu, njemu nepoznate osobe to zatražila od njega.

Kako nije bilo dovoljno materijalnih dokaza, prvobitna optužnica za ubistvo preinačena je u optužnicu za pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela. Mato Dugonjić je na Kantonalnom sudu u Tuzli osuđen na tri godine zatvora, jer je predmet po rješenju Vrhovnog suda FBiH ustupljen Sudu i Tužilaštvu u Tuzli.

Misterija narandžaste majice

Prilikom iskopavanja tijela ubijenog Barukčića u jami je pronađena i jedna majica narandžaste boje, za koju nije utvrđeno kome je pripadala. Nije pomogla ni DNK analiza izvršena u centrima za forenzično vještačenje u Zagrebu i Edinburgu.




Grobnica u kojoj je bio leš umotan u foliju

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.