ORAŠJE

Milo Martinović likvidiran prije 23 godine: Ubica trgovca devizama nikad nije pronađen

Kao mogući motiv navodi se pljačka veće količine novca koji je Martinović imao kod sebe 5. septembra 1996. godine, kada je nestao

MUP Posavskog kantona: Istraga bila otežana

Piše: B. CERIĆ

13.1.2019

Iako su prošle 23 godine od zločina, u spisima Ministarstva unutrašnjih poslova Posavskog kantona i Policijske uprave Orašja slučaj ubistva preprodavača deviza Mile Martinovića još se vodi kao neriješen.

Nađen na njivama

Tridesetogodišnji Milo Martinović nestao je 5. septembra 1996. Iz kuće je izašao u jutarnjim satima, a nakon dva dana nestanak je prijavio njegov brat.

Naveo je da Milo nikad nije odlazio od kuće, a da ne kaže roditeljima kuda ide, tako da je njegov,tada već dvodnevni nedolazak kući porodici bio sumnjiv.

Na njivama Ovčaci naselja Kostrč u oraškoj općini leš Mile Martinovića pronađen je 9. decembra 1996. godine. Ubijen je vatrenim oružjem, a kao mogući motiv navodi se pljačka veće količina novca koji je Martinović imao kod sebe na dan kada je posljednji put viđen.

Kako je 5. septembar, kada je nestao, bio četvrtak, pazarni dan u Orašju, a Milo Martinović bavio se kupovinom i preprodajom deviza, bio je u kontaktu sa mnogo osoba.

Ruta švercera

Obližnju entitetsku liniju te granicu s Hrvatskom u to doba prelazile su uglavnom osobe koje su se bavile švercom. Stalno kretanje tih osoba te nepostojanje saradnje policija dva entiteta umnogome su otežali istragu.

Bez obzira na dugi protekli period, porodica još očekuje informaciju koja bi pomogla ukazati na trag prema ubici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.