TRAGEDIJA

Preminuo dječak iz Niša nakon operacije u privatnoj bolnici

U subotu na Univerzitetskoj dečijoj klinici

Za sada se ne zna uzrok smrti. Ilustracija

Kurir.rs

13.1.2019

Dječak (14) iz Niša preminuo je u subotu na Univerzitetskoj dečijoj klinici u Beogradu nakon što je dovezen iz Opće bolnice "Atlas".

S. A. iz Niša je sanitetskim vozilom iz privatne klinike prevezen u subotu oko 10.20 radi ukazivanja ljekarske pomoći. Preminuo je oko 10.55. 

On je u privatnu bolnicu primljen 6. januara radi operacije kičmenog stuba, a operaciju je izvršio doktor M. S. dva dana kasnije.

Za sada se ne zna uzrok smrti, a, prema nalogu zamjenika tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, tijelo dječaka transportirano je u Institut za sudsku medicinu radi obdukcije. 

Uviđaj provodi Uprava kriminalističke policije.

U međuvremenu se oglasila i Opća bolnica "Atlas", u kojoj su rekli da je dječak primljen zbog hirurškog liječenja urođenog deformiteta kičme, ali da je imao i težak poremećaj rada srca, pluća i organa digestivnog sistema. 

- Pacijent je prethodno u više navrata operiran ne samo zbog ispravljanja kičme već i zbog atrezije anusa te nedostatka jednog plućnog krila. Prije tri godine zbog osnovnog oboljenja djetetu je prestao rad srca i pluća, kada je reanimiran, ali s oštećenjem moždane funkcije. Vremenom se krivina kičme pogoršavala do 125 stepeni, što je dalje remetilo funkcije pluća i srca. Stanje djeteta je procijenjeno kao kritično jer bi dalje krivljenje kičme neminovno dovelo do smrtnog ishoda - saopćili su iz bolnice.

Oni kažu da su roditelji bili svjesni težine bolesti, kao i činjenice da po svim okolnostima planirana hirurška procedura spada u kategoriju operacije kojom se pokušava spasiti život, jer bi u suprotnom smrtni ishod bio neizbježan. 

Budući da odlazak u inozemstvo nije bio moguć iz finansijskih razloga, u Beograd je pozvan spinalni hirurg iz Njemačke, usko specijaliziran za kompleksne dječije deformitete.

Operacija je protekla bez ikakvih problema, iako je trajala 12 sati. Postignuti su svi planirani korektivni zahvati. Pogoršanja koje je nastupilo posljedica je isključivo veoma oštećenog općeg stanja - iscrpljene funkcije srca, pluća i bubrega i smanjene opće otpornosti djeteta (tjelesna težina prije operacije samo 26 kg). Medicinske komplikacije, uključujući i letalne su, nažalost, neizbježni dio u liječenju drastičnih urođenih deformiteta kičme - piše u saopćenju bolnice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.