MOSTAR U MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona raspisali potjernicu

Detalji bijega osuđenog ubice Mladena Džidića iz KPZ Mostar

M. SMAJKIĆ
13.01.2019 18:12

Džidić: Osuđen na 17 godina

Mladen Džidić (45), koji zbog ubistva Crnogorca Branislava Obradovića služi 17-godišnju zatvorsku kaznu, nalazi se u bijegu. Džidić se s redovnog dopusta, koji je dobio u ponedjeljak, 7. januara, u petak u 13 sati trebao javiti u Kaznenopopravni zavod (KPZ) Mostar. 

Obaviještena policija

O tome da se nije vratio, iz Uprave KPZ-a Mostar odmah su obavijestili MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona, iz kojeg su, potom, obavijestili sve nadležne instance, uključujući Graničnu policiju BiH.

  •  KPZ Mostar: Džidić se trebao javiti u petak
    KPZ Mostar: Džidić se trebao javiti u petak

Iz MUP-a HNK jučer nam je potvrđeno da su po zahtjevu KPZ-a Mostar raspisali potjernicu za odbjeglim Džidićem. U skladu sa zakonom, rečeno nam je u policiji, za raspisivanje potjernice potrebno je da prođu 24 sata da se zatvorenik ne javi u mjesto gdje služi kaznu. Džidić se, kako smo nezvanično saznali, od trenutka kada su mu omogućene vanzatvorske pogodnosti, uredno i na vrijeme vraćao u KPZ Mostar.

Dokumenti u zatvoru

Zanimljivo je da, kako nam je nezvanično rečeno, Džidić nikome od svojih bližnjih nije najavio mogućnost bijega. Inače, policija je, osim adrese njegove porodice, pretresla još nekoliko objekata. Njegovi dokumenti, bh. pasoš i lična karta su u KPZ-u Mostar, a posjeduje i hrvatsko državljanstvo.

Zločin iz koristoljublja 

Džidić je koncem maja 2010. godine pred Kantonalnim sudom u Mostaru zbog ubistva Obradovića, počinjenog iz koristoljublja 13. oktobra 2009., osuđen na 20 godina zatvora. Vrhovni sud FBiH kasnije mu je preinačio kaznu na 17 godina zatvora. Teretio se da je Obradovića ubio hicima iz 7,65-kalibarskog pištolja u leđa, vrat i glavu, nakon čega je tijelo ubacio u bunar te ukrao njegovih 70.000 eura.

NA VRH