JEZIVO Čekalo se da Grad donese odluku

Direktor bolnice u Kraljevu otkrio zbog čega se u toj zdravstvenoj ustanovi nalazi 13 mrtvih beba

Članovi Republičke komisije otkrili u Općoj bolnici

kurir.rs
17.01.2019 13:40

Opšta bolnica Kraljevo

Foto: Arhiv

Kako "Kurir" saznaje, članovi Republičke komisije za nestale bebe su u zamrzivačima Opće bolnice u Kraljevu pronašli 13 mrtvih beba.

Riječ je o mrtvorođenoj djeci koja su tri godine u zamrzivaču, pošto se čekalo da Grad donese odluku o tome kada će ona biti sahranjena.

Dr. Zoran Mrvić, direktor Opće bolnice “Studenica” u Kraljevu, rekao je danas novinarima da te bebe nisu ukradene, već da se radi o bebama umrlim na porođaju, nad kojima je urađena autopsija i koje su upisane u općinske knjige, a njihovi roditelji nisu htjeli da ih preuzmu.

- Radi se o tijelima beba koje su u posljednje tri godine preminule na rođenju u bolnici. Prema odluci Službe za patologiju, njihova tijela držimo u zamrzivačima. Odluka o sahranjivanju Skupštine grada Kraljeva donesena je prije tri-četiri mjeseca i sada je postupak formiranja komisije, koja će da izvrši to sahranjivanje - kaže dr. Mrvić.

Prema njegovim riječima, bolnica do sada nije imala mogućnost to da radi, jer im tri godine ne radi spalionica. 

- Bebe će biti sahranjene po zakonu kada budemo formirali tu komisiju - ističe dr.  Mrvić i napominje da "to nisu nestale bebe, već prirodno umrle". 

Dr. Mrvić kaže da se u ovom slučaju konkretno radi o mrtvorođenim bebama od 2016. godine do danas.

  • Foto: (Kurir.rs)

Tagovi

Kraljevo Bebe
NA VRH