ŠOKANTNO

Detalji jezivog otkrića: Mrtve bebe se možda po cijeloj Srbiji drže u zamrzivačima

Jedna od 13 umrlih beba koja je pronađena 2016. godine na deponiji bila je živa

Tužilaštvo i policija istražuju. Screenshot

Telegraf.rs

17.1.2019

Moguće je da se mrtve bebe i u drugim bolnicama u Srbiji skladište kao one u Kraljevu, izjavio je za Telegraf.rs Radiša Pavlović, član komisije za nestale bebe, čijim je insistiranjem ova užasna praksa danas i otkrivena.

Jedna od 13 umrlih beba koje su otkrivene u zamrzivaču u bolnici u Kraljevu, pronađena je 2016. godine na deponiji i bila je živa.  


Screenshot

- Imali smo priliku da danas pogledamo u bolnici knjige i utvrdimo da jedna beba nije bila mrtvorođena. Šta je bilo sa tom bebom, Tužilaštvo i policija istražuju, ali jasno je da nije svih 13 beba rođeno u ovoj bolnici. Ta je beba donesena sa deponije, a nije sahranjena sve do sada. Nedopustivo je da bebe, bez obzira da li su mrtvorođene ili su umrle po rođenju, drže u običnim zamrzivačima - naglašava Pavlović za Telegraf.rs.

On sumnja da slični načini čuvanja umrle novorođenčadi primjenjuju i u drugim porodilištima u Srbiji, a otkriće u Kraljevu, po njemu, signal je svim bolnicama u Srbiji da moraju da poštuju zakon, prije svega Zakon o sahranjivanju.


Screenshot

- Tražili smo od tužioca i policije da pozovu sve majke koje su rodile ovih 13 beba, da potvrde da su njihova i da odgovore na komentar direktora da su odbile da preuzmu svoje bebe. Ja ne znam je li to tačno, ali po meni, to je još veći šok, ako su roditelji odbili da sami sahrane svoje dijete - kaže on.

NA OSNOVU DOJAVE OTKRIO 13 UMRLIH BEBA

Podsjetimo, leševi 13 beba otkriveni su danas u bolnici "Studenica" u Kraljevu, nakon što je Radiša Pavlović, inače aktivista za otkrivanje istine o nestalim bebama u Srbiji, dobio dojavu o ovoj situaciji.


Screnshot

- Nama je javljeno da ima 10 beba koje se drže u zamrzivaču. Tražili smo razgovor sa upravom bolnice, ali njihov prvi odgovor je bio da ne znaju. Onda sam rekao da ću morati pozvati policiju. Pozvao sam republičkog inspektora za zdravstvo i zajedno smo otišli na odjeljenje patologije. Kada su nas odveli do zamrzivača, to je bio šok! Kese crne, stravično! Dva zamrzivača stoje... Trinaest beba u kesama - rekao je Pavlović.

- To me je vratilo u '88. godinu kada su meni predali dva leša ovakva - priča Pavlović s knedlom u grlu. U pojedinim gradovima, roditelji tvrde da su bebe služile za medicinska istraživanja, a ako je to tačno, onda je to jezivo. Ili za istraživanja ili za poturanje, kao što sumnjam da su meni poturili dva leša - objašnjava Pavlović. 


Scrennshot

GDJE SU BEBE UMRLE PRIJE 2016. GODINE? 

Što se tiče objašnjenja Grada Kraljeva i bolnice, Pavlović postavlja pitanje zašto za tri godine ništa nisu poduzeli.

- Tačno je da ih nisu imali gdje, ali zašto nikoga nisu obavijestili da u najobičnijem zamrzivaču tri godine čuvaju 13 beba? Gdje su bile umrle bebe prije te 2016. godine? Postavili smo to pitanje i tražimo da javnosti objasne šta je rađeno sa bebama i djecom koja su umirala prije 2016. godine. Gdje su one završavale? - izričit je on.


Screenshot

MAJKE DA SE PRONAĐU I DA DAJU IZJAVE 

Bebe koje su danas pronađene još su u zamrzivaču, a tužilac i policija cijeli dan na licu mjesta.

- Tražili smo od tužioca da se one još ne sahranjuju, da se nađe zakonito odlaganje tijela, ali da se prije toga utvrdi njihov identitet. Pitanje je da li su uzete pločice, radi moguće DNK analize i upoređivanja sa majkama koje su ih rodile. U našim istragama dešavalo se da pod tuđim imenima nalazimo bebe koje su preminule, te imamo razloga da sumnjamo. Smatramo da je potrebno da se uzme izjava od svake majke koja je rodila bebu, da potvrdi da li je to zaista njena beba i da li je ona stvarno odbila da preuzme leš, kako bolnica tvrdi. Za mene je to još veći šok da su roditelji odbili da uzmu djecu. Ne kažem da se to jeste ili nije desilo, ali tražim da se provjeri, jer fiktivna dokumentacija kada su slučajevi beba u pitanju također nije rijetka - zaključuje on.


Ovo što je danas otkriveno, rezultat je rada koji Republička komisija planira da nastavi, kaže Pavlović. 

- Ovo jeste signal da moramo da vratimo društvo u normalu. To je izuzetno bolna tema, ali imam ogromnu zahvalnost za vrh države, koji je pokazao punu posvećenost da se rasvijetle slučajevi nestalih beba i beba koje su završile kao ove - rekao je on.

MRVIĆ: NIJE RIJEČ O UKRADENIM BEBAMA

Prema riječima dr Zorana Mrvića, direktora Opće bolnice u Kraljevu, ne radi se o ukradenim bebama, već umrlim na porođaju, nad kojima je urađena autopsija i koje su upisane u sve općinske knjige, a njihovi roditelji nisu htjeli da ih preuzmu. On dodaje da su to tijela beba koje su u posljednje tri godine preminule na rođenju u toj bolnici.

- Mi tijela preminulih beba držimo u zamrzivačima po odluci službe za patologiju. Odluka o sahranjivanju Skupštine grada Kraljeva donesena je prije tri, četiri mjeseca i sada je postupak formiranja komisije, koja će da izvrši to sahranjivanje - rekao je dr. Mrvić.

TERZIĆ: I JA SAM U ŠOKU

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić tvrdi za Telegraf da Grad sve do prošle godine nije ni bio nadležan za sahranjivanje mrtve novorođenčadi. Zato, kaže, ne može da odgovori na pitanje zašto je 13 beba tri godine smrznuto stajalo u zamrzivaču bolnice.


Scrennshot

- Tek je novim zakonskim izmjenama krajem prošle godine, sahranjivanje novorođenčadi koju ne preuzmu roditelji prešlo u našu nadležnost. Mi smo odluku o načinu na koji ćemo ih sahraniti donijeli 24. septembra 2018. godine - odgovara Terzić. 

On tvrdi da je prije zakonskih izmjena bolnica bila dužna da sahrani mrtve bebe.

- Vjerujte, i mene je ova vest negativno iznenadila, i ja sam u šoku - poručuje Terzić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.