SANSKI MOST

Spasioci sumnjaju da je Huso Bešić upao u Sanu

U porodici Bešić vjeruju u pozitivan ishod i pretpostavljaju da ga je neko odvezao automobilom do druge općine

U potrazi učestvovalo 200 ljudi

Piše: M. MUJADŽIĆ

22.1.2019

I pored jedne od najopsežnijih potraga na području Sanskog Mosta, još nema ni traga Husi Bešiću (67), koji je 14. januara otišao iz kuće u nepoznatom pravcu. 

U potragu za Bešićem odmah su se uključili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, Civilne zaštite, Ronilačkog kluba “Vir” te Kluba ekstremnih sportova “Condor” te brojni građani. Cijeli lokalitet od Sanice prema rijeci Sani i samo njeno korito obišla su i tri tima Gorske službe spašavanja iz Bihaća.

Pregledali snimke

Prema riječima Admira Bešića, Husinog sina, u potrazi su im pomogli videosnimci sa dva objekta koji su imali videonadzor.

Nestali Huso Bešić

- Vidjeli smo ga da prolazi pored ta dva objekta pa smo obilazili teren, sve smo pretresli, ali njega nismo našli. U subotu je bila najmasovnija pretraga terena na kojem smo, prema snimcima, pretpostavljali da bi mogao biti. No, ni od toga ništa - kazao je Admir Bešić, sin nestalog Huse Bešića.

Zima i snijeg dodatno su otežali potragu za Bešićem i sada će se na teren izlaziti samo po dojavama građana, potvrdio je jedan od koordinatora akcije Edin Seferović iz Službe spašavanja s visina.

- To ne znači da prestajemo sa potragom, samo što ćemo od danas (jučer, op. a.) reagirati po dojavama građana. Pretraženo je široko područje od nekoliko desetina kvadratnih kilometara, sudjelovalo je 200 ljudi, ali nismo našli ni jednog traga koji bi doveo do Huse - kaže Seferović.

Pretpostavlja se, ističe Seferović, da je Bešić upao u Sanu i da je njegovo tijelo rijeka negdje skrila.

Rana na nozi

- Dvaput su nas psi tragači odveli do korita rijeke Sane. No, jedan dio terena je okovan ledom, teren je nepristupačan. Pitanje je da li čovjek njegovih godina mogao i proći tim putem. U prvoj noći njegovog nestanka, bilo je veoma hladno, teško da je mogao i preživjeti osim ako ga neko nije sklonio i zaštitio od zime - kaže Seferović.

S druge strane, u porodici Bešić vjeruju u pozitivan ishod i pretpostavljaju da ga je neko odvezao automobilom do druge općine. Stoga su svim domovima zdravlja jučer uputili molbu da ih obavijeste ukoliko neko njegovih godina, s ranom na desnoj nozi, dođe na previjanje, a njegove fotografije su ostavili po brojnim marketima i benzinskim pumpama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.