TUZLA Nastavljeno suđenje Damiru Mehiću Bibiju

Nakon obračuna brisani snimci s nadzornih kamera

Kamere u objektu “Sagitarijus” zabilježile opći metež među prisutnima, koji su se zatekli u vrijeme pucnjave

E. SKOKIĆ
23.01.2019 16:43

Optuženi Damir Mehić Bibi

U Kantonalnom sudu Tuzla jučer je nastavljeno suđenje Damiru Mehiću Bibiju, njegovom bratu Amiru Mehiću i Amiru Lisičiću, koji se terete za ubistvo, te Denisu Rahmanoviću i Mersedu Mehanoviću za učestvovanje.

Rašireni suncobrani

Sudsko vijeće, kojim predsjedava sudija Samir Jusičić, saslušalo je sudske vještake Mladena Stupara i Almira Ramića. Stupar je vještačio snimke videonadzora objekta “Sagitarijus”, pred kojim se u junu 2013. godine dogodio krvavi obračun, u kojem je smrtno stradao Emir Džinić, a tri osobe su teško ranjene, te videonadzore okolnih poslovnih i privatnih objekata.

Na snimcima nadzornih kamera s obližnjih poslovnih i prihvatnih objekata nije utvrđeno da su kamere pokrile mjesto događaja, dok su kamere u objektu “Sagitarijus” zabilježile opći metež među prisutnima, koji su se zatekli u vrijeme pucnjave.

Vanjska kamera pokrivala je prostor na kome se nije dogodio obračun, a kamera koja je pokrivala prostor pucnjave, bila je zaklonjena raširenim suncobranima.

  • Detalj sa jednog od ranijih ročišta
    Detalj sa jednog od ranijih ročišta

 Dvije konekcije

- Tog dana u 21.07 i 22.04 sati ostvarene su dvije konekcije s istog računara i iste IP adrese na centralnu jedinicu u “Sagitarijusu”. Nismo mogli utvrditi da li je tom prilikom obrisan videomaterijal ili je to neko uradio fizičkim prisustvom za kompjuterom, ali je videomaterijal brisan. Od materijala koji smo uspjeli vratiti, napravili smo videosnimke koje vam prezentiramo - pojasnio je Stupar.

Vještačen i pištolj

Sudski vještak Almir Ramić vještačio je pištolj “glok 17”. Riječ je o oružju koje je od Damira Mehića Bibija oduzeto prilikom hapšenja u januaru 2018. na planini Jahorini.

 
NA VRH